Premieră. România s-a împrumutat pe pieţele internaţionale la dobânzi negative. BNR confirmă: dobânda medie a fost de -0,11%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România s-a împrumutat în euro la dobânzi negative, joi, o premieră pentru ţara noastră, a anunţat premierul desemnat Florin Cîţu. Datele publicate de Banca Naţională a României (BNR) confirmă spusele ministrului.

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat că ministrul Finanţelor ne dă o veste bună.

„Este o veste istorică pentru România. Astrăzi, pentru prima oară în istorie, România s-a împrumutat cu dobânzi negative, în euro, aşa cum fac alte ţări dezvoltate”, a declarat ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, desemnat premier de Klaus Iohannis.

El a spus că acest lucru arată clar „un semn din partea investitorilor că ceea ce am făcut până acum este apreciat”.

„Investitorii au încredere în România şi de aceea astăzi ne-am putut împrumuta în euro la dobânzi negative. Asta pentru a elimina orice urmă de neîncredere că ceea ce facem noi nu este bine pentru România. Astăzi avem această dovadă clară: România se împrumută la dobânzi negative în euro. Este o performanţă istorică pentru România”, a precizat Cîţu.

„Ce înseamnă dobânzi negative? Înseamnă că dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani”, a explicat Florin Cîţu.

El a precizat că „nu mai aruncăm povara împrumuturilor pe generaţiile viitoare, ci dăm înapoi mai puţini bani”. 

BNR confirmă: România s-a împrumutat la dobânzi de -0,11%

România a împrumutat joi circa 150 de milioane de euro, la o dobândă medie negativă de -0,11%, arată datele anunţate de Banca Naţională a României (BNR).

Ministerul Finanţelor a lansat joi o licitaţie prin care voia să împrumute 150 milioane de euro. S-au arătat interesaţi să împrumute statul 7 dealeri primari, care au suprascris oferta. Mai precis, băncile au făcut oferte competitive în valoare de 229.077.814 milioane euro. Cu toate acestea, Finanţele au împrumutat doar suma programată, de 150 milioane de euro. 

Nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-a adjudecat oferta a fost de -0,11%. 

Citeşte şi:

Ce înseamnă că ne împrumutăm la dobânzi negative

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite