Bani

articolul anterior articolul urmator

Premierul Ludovic Orban confirmă că pensiile nu vor mai putea fi cumulate cu salariile

4
8 Dec 2019 09:22:36
Autor: Afrodita Cicovschi
Premierul Ludovic Orban spune că sunt foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani, cu o pensie peste medie. Foto Gov.ro
Premierul Ludovic Orban spune că sunt foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani, cu o pensie peste medie. Foto Gov.ro

Premierul Ludovic Orban s-a declarat de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat, argumentând că nu este normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficieze de pensie şi de un venit din sistemul public

Întrebat dacă este de acord cu intenţia Ministerului Muncii de a interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, Orban a replicat: „Cum să nu. Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit din sectorul public. E vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat - e vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani, cu o pensie peste medie - să cumuleze cu salariul din sectorul public“.
 
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că se lucrează la un proiect de lege care va restrânge situaţiile actuale de cumul al pensiei cu salariul în sistemul bugetar.
 
„Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare“. a opinat ministrul.
 
Violeta Alexandru a menţionat că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o „propunere coerentă“, pentru a decide asupra formei finale şi a modului de prmovare a legii.
 
Proiectul urmează a fi transmis premierului Orban şi membrilor Guvernului, pentru a decide dacă va fi promovat în mod oficial la nivel de act normativ.
 
Reamintim că un proiect de lege care prevede reglementarea cumulării pensiei cu salariul, propus de către doi deputaţi PNL în cursul lunii februarie anul curent, a fost adoptat tacit de Senat, fiind trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, care este for decisiv.
  
Propunerea legislativă are în vedere reglarea câştigurilor exagerate ale celor care, deşi au ieşit la pensie, pot cumula salariul cu pensia, aşa că ajung să câştige mult mai mult decât o persoană tânără, care activează pe piaţa muncii. 
  
„În sectorul public, avem o categorie aparte de personal, respectiv beneficiarii dreptului la pensie pentru limită de vârstă aparţinând atât sistemului public de pensii cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care cumulează pensia cu câştigul salarial ...(...) din exercitarea unei activităţi pe bază unui contract de muncă (...) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi/sau subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale (...). Astfel, aceşti pensionari ajung să aibă lunar venituri în familie care depăşesc cu mult veniturile unei persoane active în câmpul muncii şi care susţin financiar chiar ţinerii, care pot fi angajaţi în sectorul public dacă posturile ar fi vacanţe. În România trebuie să fie încurajată angajarea tinerilor (...) Prezentul proiect duce la o relocare a forţei de muncă din sectorul public către cel privat, ceea ce duce la stabilitatea forţei de muncă din sectorul privat şi diminuarea crizei forţei de muncă...“, se arată în expunerea de motive. 
 
O astfel de măsură a fost adoptată în plină criză economico-financiară
 
Un astfel de proiect, sub formă de ordonanţă de urgenţă, a fost promovat de Guvernul Boc, când angajaţii din sistemul public au fost puşi să aleagă între pensie şi salariu. Atunci, cumulul pensiei cu salariul plătit de stat a fost permis doar pentru pensiile în valoare de până la 1.500 lei, persoanelor care depăşeau acest plafon fiindu-le interzis cumulul celor două venituri.
 
La articolul 17, Legea 329/2009 prevedea că:
 
„Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.“
 
În septembrie 2014, Parlamentul a abrogat acele prevederi ale Legii 329/2009, proiectul legislativ fiind iniţiat de aleşi ai PSD şi susţinut de Guvernul de atunci.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

costy
8.12.2019, 11:03:43

- Este Drept si Corect - sa fie eliminate aceste - Golaneli PSD-iste '' - daca primesti pensie din sistemul public, si doresti sa-ti completezi veniturile - ai o singura alternativa - dute si lucreaza la ,,PRIVAT'' - nu tot la supt banul public.

+3 (3 voturi)
Markus Roman
8.12.2019, 12:31:41

Incepe perioada de aur a guvernarii mandoliniste, bazata pe TAIERI. Astia doar la asa ceva se pricep.

-2 (2 voturi)
elfu
8.12.2019, 13:08:20

nu ati citit cu atentie articolul. se refera la cumularea pensiei din sectorul public cu salariu din sectorul public exemplul cel mai bun e pensionarea la 40+ de ani din sistemul politiei + armatei. Atat timp cat au fost salariati acestia au beneficiat de numeroase "favoruri" legale ... iar faptul ca la 40+ de ani se pensioneaza si apoi beneficiaza in continuare de plata de la stat e un alt favor incorect fata de ceilalti platitori de taxe si impozite. Daca esti capabil sa muncesti - alege sa te pensionezi la 65+ ca si ceilalti.

+2 (2 voturi)
george 1
8.12.2019, 14:45:05

Pierzi timpul cu postacul PSD-ist Roman! Indiferent ce masuri va lua guvernul, va fi rea, conform biletelelor primite de la partid de acest PSD-ist infocat!!

Modifică Setările