Topul scumpirilor la alimente din acest an: fasolea, cartofii şi untul au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata anuală a inflaţiei a fost în noiembrie de 1,83%, în uşoară scădere de la 1,88% în luna octombrie, preţurile de consum rămânând relativ stabile comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cele mai semnificative scumpiri la alimente s-au înregistrat în primele 11 luni ale anului la fasole boabe, cartofi şi unt.

Astfel, fasolea boabe şi alte leguminoase s-au scumpit cu 13,84% în primele 11 luni, cartofii – cu peste 10%, untul, berea şi conservele de peşte – cu puţin peste 3%. 

La categoria produselor nealimentare, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în primele 11 luni ale acestui an la energie termică (9,25%), la ţigări (8,66%), la gaze (7,9%) şi la cărţi, ziare, reviste – cu 5,21%.

Tarifele la servicii de apă, canal şi salubritate au crescut în primele 11 luni cu 11,96%, iar transportul urban s-a scumpit cu 4,04%. 

Cele mai mari reduceri de preţuri s-au înregistrat în primele 11 luni ale anului la ouă (peste 20%), la pâine (peste 11%) şi la conservele de legume (peste 10%). 

Cartofii, ouăle şi fasolea sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în noiembrie faţă de luna precedentă. La categoria produselor nealimentare şi a serviciilor, preţurile au rămas relativ la acelaşi nivel cu cele din octombrie. 

Rata medie anuală a inflaţiei a fost în luna noiembrie de 4,3%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. 


Mai puteţi citi: 

Cu ce-i momeşte Guvernul pe benzinari ca să nu crească preţul carburanţilor în urma introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru. Guvernul negociază cu reprezentanţii companiilor petroliere scăderea cotei de biocarburant care ar trebui majorată, conform legii, începând cu anul viitor la benzină şi amânarea întregului calendar în care această cotă urmează să crească semnificativ în următorii ani. Propunerile vin în contextul în care Executivul încearcă să convingă benzinarii să nu majoreze preţul carburanţilor ca urmare a introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru.

Mitul celor 30 de bani care distrug economia românească şi duc preţurile la cer. Dacă tot este inflaţia din România la minime istorice, în compensare ultimele săptămâni au cunoscut un alt tip de inflaţie. Este vorba despre inflaţia de bocitoare, a celor care se plâng de se cutremură pământul că vor creşte preţurile la alimente pentru români ca urmare a taxei de 30 bani introdusă în Codul Fiscal (nu în buget, domnule Preşedinte!).

Astenia „tigrului“ dă frisoane leului. Asta ne mai lipsea: o sincopă în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional, în condiţiile în care nu banii FMI ne ajută, ci stabilitatea dată de această relaţie.

Consilierul guvernatorului BNR îl contrazice pe ministrul Voinea: Nu sunt date să indice pericolul deflaţiei. Creşti impozitele când vrei să stopezi economia. Deflaţia ar putea fi combătută fiscal doar prin lărgirea deficitelor, şi nu prin majorări de taxe, care afectează atât cererea, cât şi oferta, afirmă Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, arătând că nu există pericolul deflaţiei, iar bugetul este doar expresia echilibrului politic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite