„Prima Casă“ continuă şi în 2014. Noi bănci se pot înscrie în program

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul „Prima Casă“ se prelungeşte în acest an, astfel că băncile înscrise vor primi sumele care nu au fost alocate în 2013, dar vor putea folosi şi sumele neutilizate anul trecut, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor şi aflat în dezbatere în şedinţa de astăzi.

UPDATE Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", potrivit Ministerului Finanţelor.

Modificările au în vedere: 

stabilirea plafonului suplimentar pe anul 2014 al garanţiilor care pot fi emise la 1.200 milioane lei

utilizarea cu prioritate în anul 2014 a diferenţei nealocate din plafonul anului 2013 (cca 22 milioane lei şi 196 milioane lei pentru ANL) şi a sumei alocate la data prezentei finanţatorilor care au solicitat plafon, din plafonul anului 2013, dar care nu a fost consumat integral până la data de 31.12.2013 (cca 158 milioane lei  şi 301 milioane lei pentru ANL)

gestionarea eficientă a plafoanelor de garantare reutilizate în cadrul programului Prima casă, astfel că finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului în condiţiile împărţirii riscurilor şi pierderilor între finanţator şi stat, să consume plafonul reutilizat până la data de 31 decembrie 2014

lărgirea sferei împrumutătorilor cu condiţia ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementărilor validate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, potrivit reglementărilor B.N.R. referitoare la condiţiiile de creditare ale persoanelor fizice, precum şi cu condiţia transmiterii către FNGCIMM şi Ministerul Finanţelor Publice a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate în cadrul programului.


Este vorba atât de sumele care nu au fost alocate din plafonul pe 2013, respectiv 22 de milioane de lei şi 196 de milioane de lei pentru ANL, cât şi de sumele alocate băncilor dar neutilizate, respectiv 158 de milioane de lei şi 301 milioane de lei pentru ANL.

„Suma reprezentând diferenţa rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2013, precum şi suma nealocată din plafonul anului 2013, se vor publica pe site-ul FNGCIMM şi cel al Ministerului Finanţelor Publice până la data de 15 ianuarie 2014“, se arată în proiectul de act normativ.

În plus, în 2014 vor putea fi reutilizate şi sumele recuperate, iar în cazul în care acestea au fost în euro, se vor transforma în lei la cursul valabil la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 565/2013.

Proiectul de act normative prevede şi posibilitatea înscrierii în program şi a altor bănci. „Având în vedere solicitările repetate ale unor bănci de a intra în programul Prima casă precum ING,  Banca Comercială Feroviară, Banca Marfin ca şi ale unor IFN - uri, Credit coop, Imocredit,  se propune lărgirea sferei împrumutătorilor cu condiţia ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea de creditare a persoanelor  fizice pe baza reglementărilor validate de   Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, potrivit reglementărilor B.N.R. privind condiţiile de  creditare destinate persoanelor fizice, precum şi cu condiţia transmiterii către FNGCIMM şi Ministerul Finanţelor Publice a nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate în cadrul programului“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern. 

În plus, solicitanţii vor fi obligaţi să transmită FNGCIMM şi Ministerului Finanţelor Publice costurile totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate în cadrul programului, precum şi valoarea estimată a finanţărilor care urmează să fie garantate. 

În cea de-a patra etapă a programului guvernamental „Prima Casă“ sunt înscrise următoarele bănci: BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, Unicredit Ţiriac, Raiffeisen Bank, Credit Agricole, Bank Leumi, Alpha Bank, Millennium Bank, Intesa Sanpaolo, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP Bank şi RIB. 

Demarat în iulie 2009, programul a fost creat pentru susţinerea celor care doresc să îşi cumpere sau să construiască o locuinţă, prin acordarea unei garanţii de stat aferente unui credit imobiliar cu dobândă redusă.


Mai puteţi citi: 

Ritmul de primire a dosarelor pe programul „Prima Casă” a scăzut. Ritmul de primire a dosarelor pe programul „Prima Casă” a scăzut la 50-60 pe zi, faţă de 70 de dosare cât reprezenta media zilnică normală, a declarat, sâmbătă, Aurel Şaramet, preşedinte de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), potrivit Agerpres.ro.

Cum să-ţi reduci rata la credit cu 10%. Un client care îşi refinanţează în acest moment un credit de consum în lei poate să-şi reducă nivelul ratei lunare cu 10%, a declarat vineri Marius Istrati, şef Departament Dezvoltare Produse Persoane Fizice în cadrul Volksbank România, citat de Agerpres.ro.

BCR are alocat cel mai mare plafon de garanţii pentru „Prima Casă“ - 220 de milioane de lei. BRD a primit 180 de milioane de lei, BT - 105 milioane de lei. Banca Comercială Română (BCR) a primit, de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), un plafon de garanţii de 220 de milioane de lei pentru acordarea de credite în cadrul programului guvernamental „Prima Casă 6“. BCR şi-a adjudecat astfel cel mai mare plafon din totalul de 1,2 miliarde de lei.

„Prima Casă“ în lei sau credit clasic în euro? Avantajele şi dezavantajele celor două variante. Împrumuturile din programul „Prima Casă“ se vor acorda numai în lei, însă creditul clasic în euro rămâne o alternativă mai bună, datorită dobânzilor mai mici. Dezavantaje? Riscul valutar şi avansul minim mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite