„Prima Casă“ în lei sau credit clasic în euro? Avantajele şi dezavantajele celor două variante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumuturile din programul „Prima Casă“ se vor acorda numai în lei, însă creditul clasic în euro rămâne o alternativă mai bună, datorită dobânzilor mai mici. Dezavantaje? Riscul valutar şi avansul minim mai mare.

Programul „Prima Casă“, lansat de Guvern în vara anului 2009, este unul dintre principalii factori care au animat în ultimii ani, cât de cât, tranzacţiile de pe piaţa imobiliară şi au făcut ca procesul să nu se prăbuşească.

Condiţiile impuse în program, respectiv acordarea de credite cu avans minim de 5% din valoarea locuinţei, dobânzile limitate şi garanţiile oferite de stat i-au încurajat pe mulţi români să-şi cumpere o casă chiar dacă efectele crizei economice erau resimţite din plin.

Acum, la patru ani de la lansare, Guvernul a stabilit un nou plafon de garanţii, de 1,2 miliarde de lei, dar va permite ca împrumuturile să fie acordate numai în monedă naţională. Până acum, creditele se acordau în cadrul programului atât în lei, cât şi în euro, iar, datorită dobânzilor mai mici la finanţările în monedă europeană, cei mai mulţi dintre cei care au luat „Prima Casă“ au ales să se împrumute în valută.

Este adevărat că deprecierea leului în raport cu euro a determinat ulterior creşterea ratelor, însă majorarea nu a fost atât de mare încât creditul în monedă naţională să se dovedească a fi mai avantajos.

Dobânzi mai mici la euro

Acordarea de credite „Prima Casă“ doar în lei i-ar putea determina însă pe unii dintre cei care vor să-şi cumpere o locuinţă să se orienteze spre împrumuturile clasice în euro. De ce? Pentru că sunt bănci care practică dobânzi mai mici la creditele clasice în euro decât cele aplicate la împrumuturile „Prima Casă“ în monedă naţională.

Să luăm un exemplu.
Un credit imobiliar cu o valoare de 57.000 de euro, contractat pe o perioadă de 30 de ani, are o DAE medie (dobândă anuală efectivă) de 6,5% pe an, rata lunară fiind de 335-340 de euro, echivalenrul a 1.500-1.520 de lei, potrivit simulărilor efectuate pe portalul financiar Conso.ro.

În acelaşi timp, un credit „Prima Casă“ de 254.000 de lei (echivalentul a 57.000 de lei), pe o perioadă de 30 de ani, are o DAE medie de 7% pe an, rata lunară fiind de aproximativ 1.600 de lei. Rezultă astfel că un credit clasic în euro poate aduce contractantului o economie de 100 de lei pe lună comparativ cu o finanţare „Prima Casă“, contractată pe aceeaşi perioadă şi având aceeaşi valoare.

image

Este adevărat că o rată în euro poartă după sine un risc, cel valutar, dar, în cazul prezentat mai sus, euro ar trebui să ajungă la 4,7 lei pentru ca rata în euro să ajungă la echivalentul a 1.600 de lei. Este de menţionat faptul că băncile oferă dobânzi mai mici la credite clienţilor care îşi încaseză salariile în conturile băncii.

Avansul minim, avantajul „Primei Case“

Riscul valutar nu este însă, în acest caz, principalul factor care i-ar putea determina pe unii români să opteze pentru o finanţare în euro, chiar dacă aceasta presupune dobânzi mai mici.

image

Programul „Prima Casă“ s-a consacrat şi datorită faptului că presupune un avans minim de numai 5%. Mai exact, dacă locuinţa pe care o cumperi costă0 60.000 de euro sau echivalentul în lei al acestei sume, contractantul creditului trebuie să aibă un avans de 3.000 de euro sau echivalent în monedă naţională.

În cazul creditelor clasice în euro, avansul este de 25%, ceea ce presupune că un contractant trebuie să vină cu o parte consistentă. Dacă acesta are însă aceşti bani, el poate fi bucuros.

În primul rând, dacă împrumutul este de 57.000 de euro, precum în simularea de mai sus, iar el vine cu un avans minim solicitat de 19.000 de euro, înseamnă că îşi va cumpăra o locuinţă de 76.000 de euro, adică mai scumpă, mai mare, mai bine amplasată, cu mai mult confort decât cea pe care o va cumpăra clientul „Prima Casă“, care plăteşte echivalentul a 60.000 de euro (254.000 de lei).

În al doilea rând, dacă locuinţa costă 60.000 de euro, pentru a contracta un credit clasic în euro, solicitantul trebuie să aibă un avans minim de 15.000 de euro, însă creditul va fi mult mai mic, respectiv 45.000 de euro. Iar asta presupune, pentru o perioadă de 30 de ani, rate mult mai mici, de aproximativ 260 de euro. ;


Negocierea se va face tot în euro

Anca Bidian, preşedintele brokerului de credite Kiwi Finance, este de părere că acordarea de împrumuturi „Prima Casă“ numai în lei se va lovi de un obstacol ce ţine mai degrabă de mentalitate, iar negocierea în tranzacţiile pe acest program se va face tot în euro. Ea a explicat că mentalul colectiv nu percepe un preţ al locuinţelor în lei, ci îl converteşte automat în euro. Mai mult, ea crede că o eventuală încetinire a programului în lei nu va avea ca efect o scădere a preţului locuinţelor pentru că proprietarii de apartamente vechi mai degrabă le vor retrage de la vânzare decât să le ieftinească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite