Bani

articolul anterior articolul urmator

Proiect ANRE: Costul de racordare la energia electrică va fi mai mic

0
21 Mar 2018 09:44:12
Autor: Afrodita Cicovschi

Un proiect de ordin pentru modificarea metodologiei de calcul a tarifelor de racordare la energia electrică, supus dezbaterii publice pe site-ul ANRE şi al ACUE, prevede reducerea costurilor pentru racordarea la energia electrică.

Astfel, costurile de racordare vor fi diminuate cu contravaloarea celor aferente contorului de energie electrică.
 
“În practică s-a constatat că lucrările de racordare la reţea se execută de operatori economici atestaţi prin încheierea de contracte de execuţie cu operatorul de reţea, mai puţin însă grupul de măsurare care este achiziţionat şi montat de către operatorul de reţea. S-a constatat de asemenea că operatorii de reţea înlocuiesc periodic grupurile de măsurare existente care necesită verificare metrologică sau cu durata de viaţă normală depăşită, costurile în aceste cazuri fiind acoperite prin tariful de distribuţie”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordin.
 
Astfel, pentru tratarea unitară a costurilor cu achiziţia şi montarea grupurilor de măsurare în cazul noilor racordări şi în cazul înlocuirii celor existente, în proiectele de modificare a Regulamentului şi Metodologiei se propune ca din tariful de racordare să se excludă costul grupului de măsurare, precum şi montarea acestuia. Modificarea presupune faptul că, în ambele situaţii - utilizatori noi sau existenţi - costurile cu achiziţia şi montarea grupurilor de măsurare se vor regăsi în venitul reglementat care se recuperează prin tariful pentru serviciul de distribuţie. 
 
ANRE consideră că modificările propuse vor eficientiza activităţile de racordare. 
 
Ordinul stipulează introducerea unui termen ferm pentru încheirea contractului de execuţie a lucrărilor de racordare, venind astfel în sprijinul utilizatorilor pentru evitarea prelungirii nejustificate a perioadei premergătoare realizării efective a instalaţiei de racordare. Termenul propus este de maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii autorizaţiei de construire a instalaţiei de racordare
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii