Promulgarea legii dării în plată este cerută insistent, în ciuda opoziţiei sistemului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care permite stingerea creanţelor bancare prin cedarea imobilului nu a ajuns la preşedinţie, a declarat, miercuri, deputatul PNL Daniel Zamfir, afirmând că a fost surprins să constate, în cursul întâlnirii avute la Cotroceni, că "sistemul bancar îşi permite să furnizeze informaţii false".

"Nu ştiu dacă i-am convins sau nu (pe consilierii de la Cotroceni-n.r.). (...)Nu am plecat optimist. Am aflat de la doamna consilier Ciorchine că legea nu a ajuns încă la Cotroceni. După ce o vor analiza şi o vor studia vor avea loc toate discuţiile", a declarat deputatul PNL Daniel Zamfir, în urma întâlnirii avute la Palatul Cotroceni, pe tema legii adoptate de Parlament, care permite cetăţenilor care nu îşi mai pot achita creditul la bancă să îşi cedeze imobiliul pentru stingerea garanţiei, transmite Mediafax.

Deputatul Daniel Zamfir, iniţiator al legii, a declarat că a participat la întâlnirea de la Cotroceni pentru a demonta o parte din tezele false care au apărut în spaţiul public cu privire la această lege.

"Am vrut ca şi argumentele noastre să ajungă pe masa preşedintelui. Am fost surprins să constat că sistemul bancar îşi permite să furnizeze informaţii false preşedinţiei. Nu ştiu dacă i-am convins sau nu, am vrut să demontez tezele false din spaţiul public", a mai spus iniţiatorul legii.

Deputatul PNL a afirmat că nu i s-a oferit niciun fel de informaţie privind o eventuală decizie a preşedintelui de a retrimite legea în Parlament sau de a o promulga.

Zamfir a afirmat că asistă la o manipulare şi că teza potrivit căreia „legea este pentru bogaţi şi îi favorizează pe cei cu credite foarte mari este complet falsă.”

"Este o mare manipulare. Domnul Cinteză de la BNR a prezentat într-un semninar nişte date complete cu creditele acestea foarte mari, spunea atunci că primele 50 de credite din România au o garanţie de 580 de milioane de RON, iar debitele sunt de 480 de milioane de RON. Deci garanţiile depăşesc cu mult suma pe care trebuie să o ramburseze aceşti oameni. Cine opreşte băncile să recupereze banii de la aceşti oameni? Dacă garanţiile sunt mai mari decât debitele unde este problema? De ce au fost lăsaţi oamenii aceşti atâţia ani şi nu sunt excutaţi?", a spus Zamfir.

În ajutorul adoptării acestei legi vine şi Monique Goyens, Directorul General BEUC (Organizatia Europeana a Consumatorilor) care a transmis o scrisoare către Preşedintele României, prin care îşi manifestă susţinerea pentru legea privind darea în plată.

„Am fost informată despre practicile comerciale incorecte din sectorul serviciilor financiare prin intermediul cărora au fost puternic afectaţi consumatorii, în special cei loviţi de criza financiară şi care nu mai reuşesc să-şi plătească ratele lunare la credite. Dobânzile practicate în România au fost printre cele mai mari din UE şi au rămas ridicate până în prezent. Pe de altă parte, nivelul veniturilor este unul dintre cele mai scăzute din Europa fără a se lua nicio măsură care să vină în ajutorul celor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci. În acest sens, Legea dării în plată a imobilului către bancă este vitală în opinia noastră pentru a veni în sprijiunul debitorilor în incapacitate de plată”, se arată în introducerea scrisorii oficialului european.

În viziunea lui Monique Goyens, legea dării în plată este în concordanţă cu rezoluţia adoptată de Parlamentul European în care se solicită Comisiei Europene să definească cele mai bune practici în ceea ce priveşte introducerea în anumite state membre a a acestei legislaţii şi totodată să se evalueze impactul acesteia asupra consumatorilor şi companiilor financiare.

Parlamentul a observat că „în multe situaţii consumatorii nu au fost corect informaţi de către bănci cu privire la riscurile asociate investiţiilor prevăzute în contract şi nu au verificat dacă clienţii au cunoştiinţele necesare să înţeleagă riscurile financiare la care se expun”, se mai arată în scrisoare.
Directiva 2014/17/UE preferitoare la creditele imobiliare menţionează foarte clar că darea în plată (datio in solutum) este o măsură posibilă care poate fi adoptată pentru protejarea intereselor consumatorilor aflaţi în dificultate financiară.

Astfel, directiva nu conţine nicio prevedere care să împiedice statele membre să adopte ca măsură obligatorie darea în plată cu scopul de a proteja consumatorii.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite