Bani

articolul anterior articolul urmator

Propunerea îndrăzneaţă a Asociaţiei Municipiilor din România. Unde ar trebui direcţionate o parte din fondurile PNDL

0
10 Dec 2019 20:50:23
Autor: Andreea Unturica

Primarii marilor oraşe care fac parte din Asociaţia Municipiilor din România propun ca o parte din banii alocaţi PNDL să fie folosiţi pentru confinţarea proiectelor cu fonduri UE. În opinia edililor, această mişcare ar avea impact atât asupra absorbţiei fondurilor europene, cât şi asupra bugetului pe 2020.

Ilie Bolojan, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor (AOR), a declarat pentru G4Media.ro că propunerea vizează proiectele neviabile din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), care nu aduc valoare adăugată comunităţilor.

”Există proiecte în fază iniţială pe PNDL care nu generează nici creşteri economice în viitor, nici nu au o logică a rentabilităţii. Exemplul unei comune din Bihor, unde s-au reconstruit prin PNDL grădiniţe care acum sunt goale pentru că nu există copii, iar una va fi transformată în capelă. Cred că e mai fezabil ca aceşti bani, în urma unei analize de prioritizare, să se aloce pentru cofinanţarea proiectelor europene care să aducă plusvaloare pentru comunităţi”, a declarat Bolojan pentru G4Media.ro.

Primarul din Oradea a mai spus că în acest moment autorităţile locale au depus proiecte pentru finanţare pe fonduri europene în Programul Operaţional Regional (POR) peste limita alocată iniţial de Comisia Europeană, dar guvernul a anunţat luni că s-a aprobat o suplimentare de peste 230 milioane de euro pe POR. Or, tocmai pentru cofinanţarea acestor proiecte suplimentare ar putea fi folosiţii banii din PNDL, a mai spus Bolojan.

El a dat şi alte exemple de proiecte finanţate prin PNDL care nu şi-au atins ţinta: ”reţele de canalizare în mediul rural la care s-au racordat doar 10-15% din gospodării, ceea ce înseamnă că 80% din bani sunt aruncaţi pe geam”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările