Bani

articolul anterior articolul urmator

PSD impune prin lege „salariul minim european“ de 60% din salariul mediu pe economie

21
27 Feb 2020 11:44:02
Autor: Elena Deacu
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Mai mulţi deputaţi PSD au depus un proiect prin care salariul minim va fi majorat treptat în fiecare an, astfel încât să ajungă la 60% din salariul mediu brut pe economie, până la finele anului 2024. Propunerea vine în contexul în care Bruxelles-ul a demarat dezbateri cu privire la stabilirea unui salariu minim european, de 60% din salariul mediu din fiecare stat.

Proiectul a fost iniţiat de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, preşedintele comisiei de buget şi finanţe de la Camera Deputaţilor, Sorin Lazăr, şi fostul ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu, scrie profit.ro.

Aceştia argumentază că „pachetul” de facilităţi şi drepturi acordate mediului private trebuie însoţit şi de obligaţii precum asigurarea nivelului de trai decent pentru populaţie, în cazul de faţă printr-un nivel minim al salariului minim brut calculat în raport cu câştigul salarial mediu pe economie.  

„În condiţiile în care, se manifestă în mod concret şi constant interesul pentru a fi asigurate mediului privat, în plan european şi naţional, condiţii optime de dezvoltare (multiple ini|iative legislative prin care sunt încurajate, susţinute, facilitate investiţiile private etc.), societatea trebuie să realizeze că, într-o economie sănătoasă, ’’pachetul” mediului privat include drepturi şi obligaţii corelative. Toate drepturile acordate acestui adevărat "motor” al economiilor naţionale trebuiesc însoţite de obligaţiile corelative. Or, în categoria acestor obligaţii este esenţial să reţinem asigurarea sustenabilităţii economiei naţionale şi a nivelului de trai decent pentru populaţie”, susţin iniţiatorii.

Prin urmare, proiectul propune modificarea Codului Muncii cu următorul articol: „Raportul dintre salariul de bază minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economie va creşte în tranşe anuale egale începând cu data de 01 ianuarie 2021, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie”.

Salariul minim brut din România a ajuns la 2.230 lei (1.346 lei salariu minim net), după o majorare de la 2.080 lei, de la 1 ianuarie 2020.

Pe de altă parte, salariul mediu brut din România va ajunge anul acesta la 5.429 lei, echivalentul unui salariu net de 3.324 lei, conform bugetului aprobat pentru 2020.

Bruxelles face paşi pentru un salariu minim european

Comisia Europeană a început în luna ianuarie dezbaterile pentru un salariu minim european, una dintre cele mai remarcabile propuneri ale noii sale agende sociale.

Mecanismul, care vizează o remuneraţie minimă echivalentă cu 60% din salariul mediu naţional în toate ţările, face parte dintr-o serie de măsuri care va include şi crearea unei asigurări europene pentru şomaj.

Salariul minim net anual în ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovacia nu atinge 5.000 de euro pe an, în timp ce în Bulgaria sau România este în jur de 3.000, potrivit Eurofound, agenţia europeană responsabilă de îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Datele arată că salariul minim în Germania, Franţa sau Italia depăşeşte 13.000 de euro, iar în Spania 11.000 de euro.

Propunerea privind salariul minim european creează îngrijorări în mai multe ţări. Ţările din Europa Centrală şi de Est, cu costuri ale forţei de muncă sub medie, se tem că un cadru european le va reduce competitivitatea.

Salariul minim european îi îngrijorează şi pe partenerii comunitari acolo unde nu există un salariu minim la nivel naţional (precum Italia sau Cipru) sau acolo unde salariul este stabilit prin negocieri colective, fără intervenţia autorităţilor (ţările nordice). Unii se tem că sunt obligaţi să adopte un mecanism care este străin de tradiţia lor privind munca, iar alţii se tem că un cadru european va descompune un sistem care funcţionează cu rezultate bune.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Tepes
27.02.2020, 12:23:13

Bruxelles-ul e clar anti-PNL și pro-PSD. Dar să nu uităm că PNL este pro-european iar PSD este pro-rus. HĂ HĂ HĂ

-1 (5 voturi)
ovidiu preda
27.02.2020, 12:25:48

Competitivitatea este data de salarii mici??? Ce imbecili sustin asta? Adica norvegia, suedia....sint necompetitive?

0 (2 voturi)
George Petru Manea
27.02.2020, 13:16:26

Sa vedem rezultatele negocierilor in interiorul UE, intre tarile bogate si cele sarace . Daca statele bogate nu vor tine cont ca a accepta doleantele unor tari dezavantajate, de la care au atras milioane de muncitori inseamna a da speranta si viitor proiectului UE vor da dovada de orbire politica . Statele estice, intre care si Romania, populatiile lor , vor trage concluziile logice care se pot trage si anume ca interesul tarilor bogate este de a-si mentine avantajele lor si neglija dezavantajele esteuropenilor , iar asta nu se cheama coeziune si nici interes comun . Proiectul UE, un vis frumos, poate ramine la stadiul de vis , mai ales ca are si prieteni deosebiti in persoana lui Putin, Trump si Xi.

0 (2 voturi)
foarte atent
27.02.2020, 13:45:54

dar ajutoarele, alea sociale, cat o sa fie, maica ?! macar 50% din ala minim, nu ?! hai ca e bine in Romanica ! la munca, ma !!

-2 (6 voturi)
Ion Bubu
27.02.2020, 14:15:31

Salariu minim european este sustinut de socialistii europeni si nu de tot parlamentul european cum s-ar intelege din articol. Bineinteles ca PSD-ul, pe cale de disparitie, baga strimbe cat mai au majoritate in parlament pentru a distruge definitiv economia romaneasca, care oricum se indreapta spre un deficit ingrozitor multumita partidului ciumat.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (21)