Bani

articolul anterior articolul urmator

Raport OLAF: România, campioană la fraudarea fondurilor europene

32
13 Oct 2019 14:37:04
Autor: Elena Deacu

România conduce topul fraudelor cu fonduri europene, arată un raport al autorităţilor europene antifraudă lansat vineri.

România a raportat cele mai multe fraude cu fonduri europene dintre toate statele membre UE, în perioada 2014-2018, arată un raport al Comisiei Europene prin Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF).

Mai precis, 477 de fraude au fost raportate în ţara noastră în ultimii cinci ani, adică aproape o treime din totalul fraudelor înregistrate la nivel european (1.786). Ţara noastră a fost urmată de Polonia (378 fraude), Ungaria (256 fraude) şi Italia (182 fraude). Spre comparaţie, state precum Belgia, Luxemburg sau Malta au raportat o singură fraudă, în aceeaşi perioadă de timp.

România se află în topul european şi în ceea ce priveşte suma totală a fondurilor fraudate. Mai precis, ocupăm locul doi, cu fraude în valoare de 62,25 milioane de euro, ţinând cont că UE a făcut plăţi către ţara noastră de peste 13,8 miliarde euro, între anii 2014 şi 2018. Pe primul loc se situează Polonia, cu fonduri fraudate de peste 109,8 milioane de euro.

Locurile următoare din punct de vedere al sumei totale fraudate sunt ocupate de Franţa, Bulgaria, Italia şi Ungaria, cu valori de 29 milioane de euro, 25 milioane de euro, respectiv 21,5 şi 20,1 milioane de euro.

La nivelul întregii Uniuni, suma fraudată s-a ridicat la peste 308 milioane de euro, dintr-un total al plăţilor de 277 miliarde euro, în perioada 2014-2018, potrivit raportului OLAF.

România, din ce în ce mai frauduloasă

România nu s-a abţinut nici în anul 2018 să fraudeze fonduri europene, iar raportul OLAF arată că numărul neregulilor a crescut, de la an la an.

Mai precis, şi în anul 2018 România a raportat cel mai mare număr de fraude cu fonduri europene: 114. Valoarea fraudelor s-a ridicat la 18,3 milioane de euro, din nou o treime din totalul sumelor fraudate la nivel european, de 63,3 milioane de euro. Spre comparaţie, în Polonia au fost doar 28 de cazuri de fraudă, iar valoarea lor s-a ridicat la 22 milioane de euro.

Însă în timp ce în Polonia, ţara cu cea mai mare valoare fraudată, numărul neregulilor a scăzut semnificativ, în România trendul este invers. Numărul fraudelor a crescut în ţara noastră, de la an la an, subliniază OLAF. „Schimbări semnificative în numărul de iregularităţi raportate ca frauduloase au fost înregistrate în Polonia (unde au scăzut) şi în România (unde au crescut)”, se menţionează în raport.

De altfel, autorităţile europene subliniază faptul că numărul fraudelor cu fonduri europene a scăzut per total la nivelul UE, dar s-a concentrat şi a crescut într-un număr mic de state.

Astfel, neregulile identificate în doar şapte state (Italia, România, Portugalia, Spania, Bulgaria, Franţa şi Lituania) depăşesc 70% din totalul neregulilor raportate în 2018 la nivelul întregii Uniuni Europene.

Totodată, raportul OLAF subliniază că, în 2018, neregulile notificate de doar două ţări, România şi Italia, statele cu cel mai mare număr de fraude, au reprezentat 61% din totalul numărului de fraude la nivel european.

Metodele de fraudă

OLAF a dezvăluit şi modus operandi al fraudelor cu fonduri europene, mai precis ce modalităţi folosesc principalele ţări cu probleme pentru a frauda banii comunităţii.

Modul recurent de fraudă este legat de „validitatea documentaţiei” şi de „solicitări”. Cele mai utilizate astfel de metode sunt „documentele false sau falsificate” sau „solicitările de ajutor false sau falsificate”, atât în anul 2018, cât şi în toată perioada 2014-2018.

Cele mai multe cazuri de „documente false sau falsificate” au fost descoperite în România, subliniază OLAF, în timp ce în cazul „solicitărilor de ajutor false sau falsificate” ţara noastră a ocupat locul secund, după Italia, în ultimii cinci ani.

De asemenea, România ocupă locul doi, după Italia, în ceea ce priveşte cele mai multe fraude în care sunt raportate produse fictive şi sunt exagerate cifrele privind produse, specii sau proprietăţi.

Fraudele au fost raportate în cea mai mare parte pentru fonduri europene pe agricultură şi dezvoltare rurală, ţinând cont că distribuirea de bani către fermieri prin Politica Agricolă Comună a fost politica comună cea mai importantă din UE în ultimii 50 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Tomescu Tom
13.10.2019, 14:49:00

Procurorul sef european cunoaste bine situatia din Romania ... Toti ne asteptam sa ia masuri hotarate ... :))) si sa contribuie sa disparitia PSD-ului .. Fiindca aia fara bani ...sunt terminati :))

+5 (7 voturi)
Markus Roman
13.10.2019, 15:03:18

Probabil ca d-l OLAF acela detine informatii de la doamnele Kovesi si Macovei. Facem pariu ca dupa schimbarea guvernului, d-l OLAF nu va mai vedea niciun leustz fraudat?

-13 (15 voturi)
defu gabi
13.10.2019, 15:57:11

Fondurile europene au fost accesate cu prea mare usurinta de o gramada de interlopi in Romania si s-au sifonat banii chiar printre politicieni - din pacate autoritatile UE au inchis mereu ochii... Raportul OLAF a venit prea tarziu...

+3 (3 voturi)
Brown Paul
13.10.2019, 16:24:31

Respectul meu milioanelor de români care, timp de 7 ani, au înfruntat guvernul ciumei ruserloce comuniste în stradă. Care au înfruntat frigul, care i-au sfidat pe jandarmi și care, la 26 mai, au stat 10-12 ore, în ploaie, în fața unei secții de votare. Ei au dărâmat guvernul anti-romanesc PSD, nu politrucii care au stat la căldură și au recitat lozinci la televizor. Opoziția a valorificat un moment bun și a dărâmat un guvern care, oricum, era deja putred în interior. Ciumel ecomuniste lasă în urmă o țară devastată, la limita falimentului, cu instituții politizate cu incompetenți de la partid și cu o justiție distrusă. În Parlament, mici grupări desprinse din Ciuma Roșie – Ponta, Tăriceanu și Kelemen Hunor – fac legea. Sunt, deci, conștient, ce rea și complicată este situația. Dar asta nu justifică lașitatea unor lideri de opoziție, în frunte cu Dan Barna, lideri care vor să se ascundă la peluză și refuză să se înhame la muncă într-un moment greu. Da, e nevoie de alegeri anticipate, dar ele sunt foarte greu de organizat, iar țara trebuie guvernată zi de zi, până la constituirea, după alegeri, a unui nou cabinet.

+7 (11 voturi)
Brown Paul
13.10.2019, 16:26:28

Nu Romania este campiona la fraude cu fonduri europene, ci doar ciumele comuniste ruserloce. Ei sunt vinovatii care au facut aceste devalizari si furturi.

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările