Bani

articolul anterior articolul urmator

Peste 700.000 de români sunt restanţieri la bănci la unul sau mai multe credite. Valoarea restanţelor a crescut cu 20% în primele 10 luni ale anului

0
6 Dec 2013 12:44:16
Autor: Adina Vlad
Mulţi români au întârziat cu plata ratelor la credite mai mult de trei luni FOTO Adevărul
Mulţi români au întârziat cu plata ratelor la credite mai mult de trei luni FOTO Adevărul

Aproape 703.000 de români aveau la sfârşitul lunii octombrie restanţe la unul sau mai multe credite contractate de la bănci sau instituţii financiare nebancare, valoarea sumelor cu întârzieri la plată mai mari de 30 de zile depăşind pragul de 2,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Chiar dacă numărul de restanţieri s-a redus aproape 35.000 de la începutul anului, valoarea restanţelor a crescut cu 20%, până la 2,56 miliarde de euro. Cea mai mare valoare a restanţelor se înregistrează la împrumuturile în euro, de un miliard de euro, adică 40% din totalul sumelor restante, mai mare cu peste 20% faţă de cea de la începutul acestui an, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.
 
Restanţele la creditele în lei au urcat şi ele cu peste 20% în primele 10 luni ale anului, până la 4,27 miliarde de lei (echivalentul a 960 de milioane de euro). Restanţele la împrumuturile în franci elveţieni, care în anii precedenţi au înregistrat creşteri semnificative, au crescut într-un ritm mai temperat în acest an, cu 16% în primele 10 luni, până la echivalentul a 62 de milioane de lei (14 milioane de euro). 
 
Cele mai multe restanţe au întârzieri de peste 90 de zile. În statistica Biroului de Credit, transmisă Băncii Naţionale a României, au fost incluse 34 de bănci şi 21 de instituţii financiare nebancare (IFN).   

Mai puteţi citi: 

Românii consideră optime Sărbătorile pentru a se împrumuta la bancă. Vor credite de 1.000-5.000 de euro pentru achitarea datoriilor şi pentru vacanţe. Sărbătorile de iarnă presupun cheltuieli mai mari decât în restul anului, iar pentru acestea românii au nevoie de finanţare. Astfel că băncile au lansat diverse promoţii. Cât de receptivi sunt românii la ofertele promoţionale ale băncilor? Cei mai mulţi consideră optimă perioada Sărbătorilor pentru a se împrumuta şi vor credite de 1.000-5.000 de euro pentru a-şi achita datoriile şi pentru vacanţe, arată un sondaj Efin.ro.
 
STUDIU Ce-i stresează pe români: scumpirile, creditele, starea economiei şi scăderea salariilor. Suntem mai puţin stresaţi decât sârbii, turcii şi croaţii. Potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus, 6 din 10 români se consideră stresaţi, peste media din regiune. Creşterea preţurilor este principalul factor generator de stres în România.
 
Cinteză, BNR: Rata creditelor neperformante a ajuns în octombrie la 21,7%. Băncile au provizionat 64%. Rata creditelor neperformante a crescut în octombrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care nu se arată îngrijorat de acest ritm şi consideră că va continua la fel şi anul viitor.
 
Cu ce promoţii încearcă băncile să-şi atragă clienţii de Sărbătorile de Iarnă. Băncile comerciale derulează în perioada Sărbătorilor de Iarnă o serie de promoţii prin care încearcă să-şi atragă clienţii care caută, în special, soluţii de finanţare pentru cheltuielile de vacanţă.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările