Restanţele la credite au ajuns la aproape 7,6 miliarde de euro. Cei mai mari restanţieri sunt locuitorii şi firmele din Sălaj, Suceava şi Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii resimt încă efectele crizei economici şi mulţi au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele la bănci FOTO Adevărul
Românii resimt încă efectele crizei economici şi mulţi au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele la bănci FOTO Adevărul

Valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi firme a ajuns la sfârşitul lunii octombrie la echivalentul a 7,59 miliarde de euro, în creştere cu peste 17% faţă de nivelul înregistrat la începutul acestui an, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Sălaj, Suceava şi Vâlcea sunt judeţele în care restenţele ocupă cea mai mare pondere în totalul creditelor contractate de firme şi populaţie.

În condiţiile în care activitatea de creditare a bătut pasul pe loc, ponderea restanţelor în totalul portofoliului de împrumuturi a urcat de la 12,56% la sfârşitul lui 2012 la 15,1% la finele lunii octombrie.

În Sălaj, judeţ campion la restanţe, în funcţie de ponderea acestora în totalul portofoliului de împrumuturi contractate de populaţie şi firme, restanţele totaliza la finele lunii octombrie 100 de milioane de euro. Comparativ cu alte judeţe, suma nu este mare, însă pentru peste un sfert din valoarea creditelor contractate se înregistrau restanţe. 

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari restanţieri se află judeţul Suceava cu restanţe de 156 de milioane de euro şi o pondere de peste 22% în totalul portofoliului de credite. Pe cea de-a treia poziţie se află judeţul Vâlcea, cu restanţe de 125 de milioane de euro şi o pondere de 22% din total. Situaţia din Vâlcea a fost generată de situaţia dificilă de la Oltchim, combinat chimic care a intrat în insolvenţă la începutul acestui an. Societatea are datorii uriaşe la bănci, dar restanţele au fost înregistrate şi de populaţie, o parte fiind angajaţi disponibilizaţi ai combinatului. 

În Bucureşti, restanţele la creditele contractate de populaţie şi firme erau la finele lunii octombrie de 2,9 miliarde de euro, aproape 40% din totalul restanţelor la nivel naţional. Ponderea restanţelor înregistate în Bucureşti în totalul împrumuturilor era de 14,4%.

La polul opus, judeţele care au restanţe a căror pondere în totalul creditelor contractate este redusă sunt Gorj, Dâmboviţa şi Vaslui.  


Mai puteţi citi: 

Mişu Negriţoiu, ING: Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Europa. Leul va ajunge la 3,5 unităţi pentru un euro în 2020. Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Germania atâta timp cât riscul suveran nu este acelaşi, consideră Mişu negriţoiu, preşedintele ING Bank, la un forum financiar.

Statul se face luntre şi punte pentru bănci: Guvernul se obligă să ia măsuri dacă instanţa care judecă clauzele abuzive afectează stabilitatea financiară. Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va găsi soluţii alternative, dacă instanţele specializate în judecarea proceselor în care sunt denunţate clauzele abuzive din contractele de servicii, inclusiv credite, nu vor reuşi să evite ameninţările pentru stabilitatea financiară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite