România, Franţa şi Cipru trec cel mai rapid la viaţa pe credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cererea băncilor europene pentru împrumuturi pe termen lung din partea BCE a depășit așteptările

România şi-a terminat de cheltuit veniturile pe anul trecut înainte de mijlocul lunii noiembrie, moment în care a început să trăiască pe credit. Ţara noastră, alături de Franţa şi Cipru sunt ţările care îşi termină cel mai repede banii, în timp ce alte state europene mai au fonduri şi pentru primele zile din anul următor. În contextul unor deficite din ce în ce mai mari, nici în anii viitori situaţia nu pare mai roz.

Ultima zi din an în care ţările Uniunii Europene trăiesc pe baza propriilor resurse diferă semnificativ de la stat la stat, arată un raport realizat de Institutul Economic Molinari. Potrivit acestuia, pe de o parte există ţări care îşi termină veniturile înainte de terminarea anului, iar pe de altă parte există ţări care mai supravieţuiesc aproape o lună din anul următor cu banii încasaţi într-un an.

Aceasta este o altă interpretare a deficitului bugetar. Pe de o parte, unele ţări îşi drămuiesc banii şi fac cheltuieli pe măsura veniturilor, astfel încât la finalul anului să iasă pe plus. Pe de altă parte, altele cheltuie într-atât încât ies pe minus şi trebuie să se împrumute, înregistrând deficit bugetar.

16 decembrie, ziua din care UE trăieşte pe datorie

Statele din Uniunea Europeană îşi epuizează resursele, în medie, în data de 16 decembrie, cu 16 zile înainte de finalul anului. Acest lucru reprezintă o ameliorare notabilă comparativ cu anul 2017, când ţările UE şi-au terminat banii pe 12 decembrie.

Dintre cele 28 de administraţii centrale din UE, 11 au fost în situaţia unui excedent, anul trecut. Veniturile lor din anul 2018 le-au permis să finanţeze toate cheltuielile anului şi să se şi elibereze de datorii. Campionii au fost Bulgaria, care a avut un excedent ce i-a acoperit şi alte 23 de zile de cheltuieli. Au urmat Malta, cu venituri care i-au permis cheltuieli pentru încă 19 zile din anul următor, Germania (excedent suficient pentru încă 18 zile din anul următor) şi Suedia (excedent pentru 17 zile). Statele care au mai înregistrat excedent au fost: Slovenia (pentru 14 zile), Olanda (pentru 11 zile), Luxemburg şi Danemarca (pentru 6 zile), Cehia (pentru 5 zile), Croaţia (pentru 2 zile) şi Irlanda (pentru o zi).

Celelalte 17 administraţii centrale din UE au depins în totalitate de veniturile lor până spre sfârşitul anului. Dintre ele, 14 şi-au epuizat veniturile în luna decembrie, la limită.

În schimb, pentru trei dintre ele, veniturile au fost consumate mult în avans şi statele au avut nevoie de împrumuturi.

Ultima zi din 2018 în care ţările UE au trăit pe baza propriilor resurse:

Imagine indisponibilă

România şi Franţa, obişnuite cu slaba performanţă

România şi Franţa sunt ţările obişnuite cu slaba performanţă, subliniază Institutul Molinari. Cele două ţări şi-au epuizat veniturile obţinute în anul 2018 încă din data de 12 noiembrie. Tot restul anului, ele au trăit pe baza împrumuturilor. Numai Cipru a reuşit o „performanţă“ mai negativă, cheltuindu-şi veniturile încasate până la data de 26 octombrie.

România şi Franţa sunt statele cu cele mai mari dezechilibre din UE, în ultimii patru ani, mai atrage atenţia raportul. Atât ţara noastră, cât şi Franţa au avut nevoie de împrumuturi pentru a susţine cheltuielile în restul de 49 de zile rămase din an, în 2018.

Situaţia se înrăutăţeşte

În 2018, România a încheiat anul cu un deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru acest an, Guvernul a majorat ţinta de deficit la 4,4%, la rectificarea bugetară. Asta înseamnă că în acest an, după metodologia Institutului Molinari, România şi-a epuizat cu mult înainte de 12 noiembrie veniturile bugetare. Şi pentru anul viitor Guvernul îşi asumă un deficit de circa 3,5% din PIB, ceea ce înseamnă de asemenea că vom termina resursele înainte de finalul anului şi vom continua să ne împrumutăm.

Aceeaşi este şi situaţia Franţei, subliniază Institutul Molinari, care estimează că ţara va rămâne fără bani cu 62 de zile înainte de finalul anului 2019 şi cu 59 de zile înainte de sfârşitul lui 2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite