România, mult îndatorată faţă de Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Ce sumă trebuie să returneze în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul ar putea fi înlocuit de moneda unică abia din 2019

România trebuie să plătească o sumă uriaşă Uniunii Europene, din împrumutul stand-by contractat în 2009, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Potrivit acestora, România trebuie să plătească, în 2019, peste 1,04 miliarde euro, către Uniunea Europeană, din împrumutul stand-by contractat în 2009, după ce anul trecut suma rambursată s-a ridicat la 1,43 miliarde euro. Cea mai mare parte a sumei trebuie trimisă UE, respectiv circa 1,03 miliarde euro, iar restul către Banca Mondială, scrie hotnews.ro. 

Ţara noastră mai are de rambursat peste 2 miliarde euro către UE şi Banca Mondială. Este vorba despre pachetul contractat de la FMI, UE şi Banca Mondială, în sumă de 19,95 miliarde euro. 

Ultima plată a împrumutului din 2009 va fi în 2023, de 402,9 milioane euro.

În ceea ce priveşte datoria Guvernului către FMI, ultima plată a avut loc în 2015, când a fost şi vârful de plată al întregului pachet.

În anul 2009, Romania a luat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE şi Banca Mondială.

Din acest aranjament cu FMI au fost trase şapte din cele 8 tranşe prevăzute, însumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). În ceea ce priveste cea de-a 8-a tranşă, aceasta a fost considerată, la solicitarea autorităţilor române, ca fiind de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite