Bani

articolul anterior articolul urmator

România, o ţară bogată, contribuie cu 9,4 milioane de euro la fondul internaţional de ajutorare a ţărilor sărace

0
10 Jun 2015 17:28:41
Autor: Dan Străuţ
Directorul general al FMI, Christine Lagarde (dreapta), a cerut României să participe la fondul pentru ţările sărace, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu (stânga) se ocupă de îndeplinirea acestei solicitări
Directorul general al FMI, Christine Lagarde (dreapta), a cerut României să participe la fondul pentru ţările sărace, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu (stânga) se ocupă de îndeplinirea acestei solicitări

România va participa la fondul de ajutorare a ţărilor sărace (Fondul Poverty Reduction and Growth Trust - PRGT), administrat de Fondul Monetar Internaţional, cu o contribuţie în sumă de 7.571.246 DST (Drepturi Speciale de Tragere - unităţi monetare de cont emise de FMI), echivalentul a aproximativ 9,4 milioane de euro, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi de Guvern.

Suma reprezintă cota-parte ce îi revine României în cadrul celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obţinut în urma operaţiunilor de vânzare de aur ale Fondului Monetar Internaţional, efectuate în perioada septembrie 2009 - decembrie 2010.

Banii vin din aurul FMI

În data de 18 septembrie 2009, Consiliul Directorilor executivi a aprobat vânzarea a 403,3 tone de aur, reprezentând o optime din totalul aurului deţinut de FMI.

Profitul obţinut din vânzare a fost de 6,85 miliarde DST, mai mare faţă de estimarea iniţială de 4,4 miliarde DST.

Astfel, profitul suplimentar de 2,45 miliarde DST a fost plasat în rezerva generală a FMI.

„În luna februarie 2012, Consiliul Directorilor Executivi FMI a aprobat distribuirea către ţările membre a sumei de 700 milioane DST din rezerva generală FMI (din care României i-a revenit 3,03 milioane DST), pentru restul sumei urmând să se decidă ulterior“, precizează Guvernul, într-un comunicat.

Argumentele BNR – de ce dăm bani fondului

La solicitarea adresată României de către directorul general al Fondului Monetar Internaţional de a sprijini finalizarea cu succes a celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar, în valoare de 1,75 miliarde DST, BNR a iniţiat consultări cu autorităţile române în privinţa oportunităţii participării ţării noastre la această iniţiativă.

Banca Naţională a subliniat că sprijinirea eforturilor FMI de ajutorare a statelor sărace ar da un semnal pozitiv important în plan extern cu privire la îmbunătăţirea perspectivelor macroeconomice ale României şi, nu în ultimul rând, ar reprezenta un gest de solidaritate, în condiţiile în care ţara noastră a beneficiat de-a lungul timpului de un suport financiar consistent din partea FMI.

Totodată, contribuţia României va fi contabilizată în contul asistenţei oficiale pentru dezvoltare a României, contribuind la angajamentul ţării noastre ca volumul asistenţei pentru dezvoltare să atingă o ţintă de 0,33% din VNB (venit naţional brut) în anul 2015.

„BNR a comunicat FMI reacţia favorabilă exprimată de autorităţile române în ceea ce priveşte propunerea de a contribui la finanţarea PRGT, prin cedarea cotei ce îi revine în urma celei de a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obţinut din vânzările de aur ale Fondului“, precizează Guvernul.

Totodată, având în vedere necesitatea adoptării unei decizii finale pe cale legislativă, a solicitat transferul temporar al sumei respective într-un cont intermediar administrat de Fond, până la finalizarea procedurilor legislative interne.

În data de 23 octombrie 2013, FMI a confirmat transferul sumei de 7.571.246 DST în contul intermediar administrat de Fond.

Banca Naţională a României este însărcinată cu aducerea la îndeplinire a prevederilor  Legii privind contribuţia României la finanţarea fondului PRGT.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările