Românii care au centrală de apartament ar putea plăti o taxă de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiul RADET arată că centrala de apartament nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă, ceea ce implică introducerea unei taxe de mediu
Studiul RADET arată că centrala de apartament nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă, ceea ce implică introducerea unei taxe de mediu

Introducerea unei taxe de poluare pentru centralele de apartament este „inevitabilă“, au declarat oficialii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).

O astfel de taxă de mediu este deocamdată la nivel de discuţie, însă, pe principiul „poluatorul plăteşte“, se va impune o taxă de poluare şi la centralele termice de apartament, a declarat Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, pentru HotNews.ro. 

RADET a realizat un studiu comparativ între costurile pentru consumatori pe care le presupune sistemul centralizat de încâlzire din Bucureşti şi cele ale unei centrale termice de apatament. Reprezentanţii RADET au arătat că încâlzirea prin sistemul centralizat este mai avantajoasă, concluzia bazându-se pe premisa „iminenţei“ introducerii unei taxe de mediu de către cei care deţin centrale termice individuale (de apartament). 

Studiul arată că sistemul centralizat este sigur, are durat de viaţă de peste 30 de ani, este independent din punct de vedere al combustibilului folosit, nu presupune accize de mediu şi este ecologic. Pe de altă parte, studiul arată că centrala de apartament presupune costuri mai mari, necesită supraveghere permanentă, are durată de viaţă redusă şi nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă, ceea ce implică introducerea unei taxe de mediu. 

Cu toate acestea, din cauza avarilor dese, a lipsei independenţei şi a apei calde la temperatură nepotrivită, aproximativ 50.0000 de apartamente din România au fost debranşate, în 2015, de la sistemele centralizate de încălzire, acestea beneficiind acum de un sistem propriu de producere a energiei termice şi apei calde menajere, după ce în ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis să renunţe la CET-uri, potrivit unui studiu al Ariston Thermo.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite