Românii muncesc de trei ori mai mult decât nemţii pentru un plin de benzină şi de zece ori mai mult decât americanii - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benzina costă 1,11 euro pe litru în România în timp ce venitul mediu zilnic este de 22,69 euro           FOTO Adevărul
Benzina costă 1,11 euro pe litru în România în timp ce venitul mediu zilnic este de 22,69 euro           FOTO Adevărul

Un român trebuie să lucreze de trei ori mai mult decât un german pentru a umple un rezervor cu benzină şi de peste zece ori mai mult decât un american, ţara noastră fiind surclasată la acest capitol şi de majoritatea ţărilor din regiune, cu excepţia Bulgariei.

Un român munceşte de trei ori mai mult decât un neamţ pentru un plin de 60 de litri de benzină şi de 11 ori mai mult decât un un american pentru a-şi putea permite aceeaşi cantitate, potrivit unei analize „Adevărul“, realizate pe baza unor calcule Bloomberg. În schimb, un ceh lucrează de două ori mai puţin timp decât românul pentru acelaşi rezervor, unui polonez îi trebuie cu o treime mai puţin, unui ungur îi este necesar un sfert mai puţin, iar din regiune doar bulgarii şi turcii sunt nevoiţi să muncească mai mult pentru carburant.

Astfel, venitul mediu pe fiecare zi lucrătoare se ridică în România la 22,69 euro, în vreme ce preţul mediu pentru un litru de benzină este de 1,11 euro (4,97 lei). Mai departe, un român trebuie să muncească 23 de minute pentru a-şi permite un litru de benzină, ceea ce înseamnă că pentru un rezervor de 60 litri îi sunt necesare mai bine de 23 de ore de lucru, echivalentul a aproape trei zile lucrătoare.

Spre comparaţie, un neamţ lucrează doar puţin peste şase ore pentru acelaşi plin, în condiţiile în care câştigul mediu zilnic se ridică la 103,82 euro, iar preţul benzinei este de 1,32 euro pe litru.

În schimb, în SUA, venitul mediu zilnic este echivalentul a 141,8 euro, în vreme ce litrul de carburant costă doar 0,62 euro datorită taxelor mici, astfel că un american munceşte doar puţin peste două ore pentru acelaşi rezervor de combustibil. 

Penultimii din regiune

Dintre statele din regiune, doar Bulgaria stă mai prost decât ţara noastră, unui cetăţean de la sud de Dunăre fiindu-i necesare puţin peste 27 de ore de muncă pentru a-şi asigura plinul de benzină. În schimb, restul ţărilor ne surclasează şi la acest capitol: în Ungaria sunt necesare 17 ore de lucru, în Grecia şi Polonia circa 15 ore, în vreme ce în Cehia sunt necesare doar 12 ore. Austria, patria-mamă a grupului OMV, proprietarul Petrom, se regăseşte în clasament cu doar 4 ore şi 58 de minute de muncă necesare unui plin, mult mai puţin decât efortul depus de un român.

Tot din regiune, dar din afara Uniunii Europene, unui turc îi sunt necesare aproape 28 de ore de muncă pentru asigurarea plinului. De asemenea, în Rusia, un cetăţean trebuie să muncească doar 13 ore pentru a-şi putea permite achitarea unui rezervor de carburant, avantajul fiind preţul la jumătate faţă de cel practicat în România. Rusia are rezerve masive de ţiţei, fiind cel mai mare producător mondial, iar sistemul de taxe este diferit de cel european.

Surprizele din top

Clasamentul cuprinde şi o serie de surprize în rândul statelor dezvoltate. Astfel, ţări precum Australia sau Canada au atât venituri medii mai mari, cât şi preţuri mai mici la combustibili. 

Primul loc de pe mapamond este ocupat de Venezuela, unde un litru de benzină costă doar un eurocent, astfel că unui cetăţean îi sunt necesare doar 20 de minute de lucru pentru a-şi umple rezervorul. Pe de altă parte, Venezuela este afectată de mai multe luni de foamete şi proteste masive ale populaţiei, din cauza inflaţiei şi a lipsei alimentelor de pe rafturi. În top se mai găsesc şi alte state mari producătoare de petrol, precum Kuweit, Arabia Saudită şi Iran.

Ultimele locuri revin unor state asiatice mari consumatoare de resurse şi cu venituri mici, respectiv Filipine, Pakistan şi India.

benzina putere de cumparare 2016
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite