S-a schimbat schimbarea. Dragu vrea să modifice impozitul pe tranzacţii la darea în plată, dar numai pentru cei cu o casă. Ordonanţa, gata abia în iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Dragu declara luni că nu se susţine eliminarea impozitului pe tranzacţii la darea în plată, dar între timp s-a răzgândit    FOTO: Mediafax
Anca Dragu declara luni că nu se susţine eliminarea impozitului pe tranzacţii la darea în plată, dar între timp s-a răzgândit    FOTO: Mediafax

Ministerul Finanţelor Publice va modifica legea dării în plată printr-o ordonanţă de urgenţă pentru a lămuri situaţia impozitelor de plată la efectuarea transferului imobilului către bancă, dar numai pentru cei care au o singură casă, în care locuiesc, aplicând o serie de criterii, a declarat sâmbătă ministrul de resort, Anca Dragu, citat de News.ro.

„Legea dării în plată observăm că este incompletă, nu prevede prin ce mecanism, cu ce costuri se implementează darea în plată. Legea ar fi trebuit să cuprindă prevederi pentru toate operaţiunile legate de darea în plată, inclusiv pentru tranzacţia de final, să includă un articol care să aducă precizarea cuvenită“, a afirmat Dragu, prezentă la târgul „Banii Tăi Expo” organizat de Bursa de Valori Bucureşti.

Dragu dă vina pe Parlament

„Am înţeles din discuţiile cu Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF) că este o scăpare, o eroare în lege, pentru că ne-am pus şi noi întrebarea de ce nu precizează legea aşa ceva, de ce a vrut legiuitorul ca aceşti oameni care fac uz de legea dării în plată să plătească şi impozitul pe tranzacţii. Am înţeles că este o scăpare pur şi simplu a legii, nu s-au gândit şi la acest aspect“, a mai precizat Dragu.

Vineri, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, i-a cerut ministrului de Finanţe să elimine impozitul de 2% pe tranzacţie.

Legea dării în plată nu conţine nicio referire la impozit, dar acesta este prevăzut în Codul Fiscal şi în Codul de Procedură Fiscală. Problema a ieşit la iveală după ce notarii au chestionat recent Ministerul Finanţelor pentru a stabili dacă impozitul se plăteşte la valoarea imobilului sau la valoarea soldului creditului. 

Atunci Ministerul de Finanţe a spus că impozitul de 2% pe tranzacţie se achită la valoarea soldului. Ulterior, avocaţii care apără clienţii băncilor au afirmat că acest lucru înseamnă că în anumite cazuri impozitul ajunge şi la 10.000 de lei, ceea ce face legea dării în plată inaplicabilă. 

"Taxa pe libertate"

Asociaţiile consumatorilor au solicitat eliminarea impozitului, iar Dragu a anunţat iniţial săptămâna trecută că analizează această propunere. Ulterior, luni, Dragu s-a răzgândit şi a declarat că nu consideră necesară modificarea.

Deputatul Daniel Zamfir a catalogat acest impozit drept o „taxă pe libertate“ şi a cerut vineri eliminarea sa.

„Ştiţi, doamnă ministru, că de cele mai multe ori valoarea debitului restant este cu mult mai mare decât valoarea iniţială a creditului sau a imobilului care urmează să fie dat în plată?! Ştiţi că valoarea asta include şi dobânzi şi de multe ori comisioane abuzive?! Mai ştiţi că în cazul procedurii de dare în plată costurile sunt mai mari decât la vânzarea unui imobil?! Cum vă puteţi gândi să percepeţi un impozit pe transfer de proprietate la valoarea soldului restant  unor oameni care nu obţin niciun venit, ci pierd totul?“, spune deputatul PNL.

El i-a cerut ministrului să renunţe la „atitudinea cinică şi dispreţuitoare“ la adresa românilor pe care ar fi arătat-o încă de la începerea mandatului. „Puteţi să-i ajutaţi pe românii aflaţi în nevoie dar nu vreţi şi dacă nu vreţi, eu cred că trebuie să plecaţi!“, conchide Zamfir.

Ordonanţa, gata abia în iulie

„Nu vrem să-i acoperim pe cei care au făcut speculaţii imobiliare. Principiul nostru este de a ajuta cazurile sociale şi în acest moment lucrăm alături de AURSF la creionarea acestor criterii astfel încât de data aceasta să avem un act legislativ complet“, a menţionat Dragu.

Finanţele vor lucra la ordonanţă în cursul lunii iunie astfel încât să intre în Guvern în iulie.

Potrivit unui exemplu, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (include datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) şi cu o valoare minimă stabilită de Camerele notarilor publici de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea de 500.000 de lei. În această situaţie, impozitul se ridică la 7.000 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite