Bani

articolul anterior articolul urmator

Salariile din BNR au crescut în pandemie. Şi pensia lui Mugur Isărescu s-a majorat cu 20%. Interdicţia cumulării pensiei cu salariul nu se aplică deocamdată

7
18 Jul 2021 08:53:28
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Inquam Photo
Foto Inquam Photo

Conducerea Băncii Naţionale a României a încasat venituri semnificativ mai mari anul trecut, în plină pandemie. Mugur Isărescu a avut venituri totale de peste 1,16 milioane lei, din salariul de guvernator şi pensie, scrie Economedia.

Mugur Isărescu a încasat de la BNR un salariu de peste 966.000 lei, în 2020, în creştere cu aproape 70.000 lei (8%) faţă de 2019, conform celei mai recente declaraţii de avere publicate pe site-ul băncii centrale, scrie economedia.ro.
 
La salariu se adaugă pensia de peste 161.000 lei, cu 20% mai mare decât în 2019. Aşadar, veniturile obţinute de guvernator din salariul de la BNR şi pensie depăşesc 1,16 milioane lei. Guvernatorul a mai încasat şi de la Academia Română peste 30.000 de lei şi a avut şi activitate didactică la Academia de Studii Economice, cu venituri de peste 1.300 lei.
 
Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a declarat un salariu de 910.000 lei anul trecut, în scădere faţă de cel de 1,36 milioane lei din 2019, când a încasat bonusul de pensionare. El a mai raportat şi o pensie de 158.000 lei (cu 22.000 lei mai mare decât în 2019), la care se adaugă şi o pensie specială de fost parlamentar PSD de peste 100.000 lei. Şi Georgescu a avut activitate didactică la Academia de Studii Economice, de unde a obţinut venituri de 1.000 lei. El a primit anul trecut un premiu în valoare de 1.860 lei de la Academia Română şi venituri din proprietate intelectuală de 3.400 lei.
 
Viceguvernatorul BNR Eugen Nicolăescu a încasat un salariu de 1,07 milioane lei, faţă de 788.000 lei în 2019, după ce a încasat un bonus de pensionare. El are pe lângă o pensie de 55.000 lei şi o pensie specială de fost parlamentar PNL de 42.000 lei.
 
Viceguvernatorul Leonardo Badea (fost şef al ASF) a avut anul trecut venituri de la BNR de 800.000 lei.
 
Gheorghe Gherghina, membru al consiliului de administraţie, a avut venituri de 493.000 lei, încasând de asemenea bonus de pensionare.
 
Membrii neexecutivi ai consiliului de administraţie, respectiv Csaba Balint, Cristian Popa, Dan-Radu Ruşanu şi Virgiliu-Jorj Stoenescu, au încasat circa 250.000 lei.
 

Interdicţia cumulării pensiei cu salariul

 
Guvernul a adoptat la 9 iunie un act normativ care prevede interdicţia cumulării pensiei cu salariul de la stat şi pensionarea opţională la 70 de ani pentru bugetari, dar acesta nu se aplică deocamdată.
 
Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de preşedintele ţării şi publicat în Monitorul Oficial.
 
Potrivit legii, în 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, bugetarii pensionaţi care lucrează la stat vor trebui să opteze în scris pentru continuarea activităţii sau pentru primirea pensiei. Adică nu vor mai putea cumula cele două venituri, ci vor alege doar unul dintre ele.
 
„Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială şi care au şi calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii/ sistemului pensiilor militare de stat/ beneficiari ai pensiilor de serviciu au obligaţia ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să îşi exprime în scris opţiunea pentru continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract de muncă, raport de serviciu sau act de numire, după caz, până la împlinirea vârstei de 70 de ani sau pentru încetarea contractului individual de muncă, raportului de serviciu sau a actului de numire în funcţie, după caz”, este explicat în document.
 
Dacă bugetarii optează pentru continuarea activităţii, plata pensiei se va suspenda începând cu luna de după cea în care şi-au exprimat opţiunea. Evident, cei care sunt pensionari vor putea să renunţe temporar la pensie şi să se reangajeze până la 70 de ani.
 
 

Cum stau lucrurile în BNR

 
La momentul intrării în vigoare a actului normativ, membrii din Consiliul de Administraţie al BNR care au peste 70 de ani vor fi nevoiţi să aleagă între pensie şi salariu: Mugur Isărescu (care în august face 72 de ani), Dan Radu Ruşanu (71 de ani) şi Virgiliu Stoenescu (74 de ani). Aceştia ar putea să-şi piardă mandatele în cazul în care după vârsta de 70 de ani nu mai poţi lucra deloc la stat.
 
O a doua categorie a membrilor din CA al BNR afectaţi de interzicerea cumulului pensie-salariu la stat sunt persoanele care beneficiază de ambele venituri, dar au vârste între 65 şi 70 de ani. Iar aici întâlnim cazurile prim-viceguvernatorului Florin Georgescu (67 de ani), Eugen Nicolăescu (65 de ani - a împlinit vârsta de pensionare spre sfârşitul anului trecut) şi Gheorghe Gherghina (65 de ani - a împlinit vârsta de pensionare la 1 iulie 2020).
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Iulian Arion
18.07.2021, 09:04:43

Aceste alarii, pensii, indemnizatii de sedinta reprezinta furturi. Sunt comise de catre un grup de indivizi cinici, lipsiti de orice norma morala. Daca-i intrebi care este principiul moral aplicabil cumului pensiei + salariu + indemnizatie de sedinta, ei nu pot raspunde. Tot ce nu este salariu, este furt si trebuie recuperat. Cresterea salariului acestor bugetari in timpul pandemiei este absolut imoral si ilegal.

-6 (22 voturi)
Ludwig
18.07.2021, 09:26:36

Isarescu asta nu mai iese si el la pensie? sa-l ia si pe celalalt tataie de 80 de ani si el-Vasilescu. Mai lasati ma baieti si pe astia tineri sa lucreze ca voi mirositi a naftalina deja...

+7 (7 voturi)
Constantine Constantine
18.07.2021, 10:15:51

Ei, ati vazut unde sint banii de pensii si salarii? Si asta pentru ca nici o guvernare de dupa 89 nu s-a gindit ca este aberant sa faci cresteri de pensii dupa formula: acelasi procent pentru toata lumea indiferent de marimea pensiei.In tarile cu un capitalism real exista un plafon peste a carei valoare nu poti trece decit merite deosebite. Ai nostri socotesc ca li se cuvine, de parca au 4 boashe .Isarescu are singurul ''merit ''ca a fost securist sadea si i-a uns pe fratii chimici cu titlul de mari investitori strategici pe timpul cind era PM. Cu salariile la fel: s-a stabilit un ecart de 1-12 intre cel mai mic si cel mai mare dupa care a inceput marirea salariilor cu acelasi procent pentru fiecare treapta in parte fara sa se tina cont de un plafon maxim.Asa se face ca daca minimul ar ajunge cindva la 5000 lei, maxima legala ar fi sarit la 60000!!Si ginditi-va ca acel maxim de care ar trebui sa aiba parte doar presedintele este depasit inca de acum de unii care inca de acum au salarii ce depasesc 100000 lei si chiar mai mult, fireste discutam de cei care manevreaza bani de la buget.O asemenea chestiune nu poate fi numita decit ticalosie si incalca flagrant legile statului.In mod normal ori se mareste salariul si pensia invers proportional cu marimea lor, ori se stabilesc plafoane maxime ,ori pur si simplu de la 2000 in sus se stabileste impozit progresiv.Deci exista masuri care pot fi luate urgent iar societatea sa urmeze calea revoltelor sociale. La ce se intimla in prezent asa e just.

-16 (32 voturi)
Constantine Constantine
18.07.2021, 10:54:54

Ce nu va place galbejitilor?E bine ca presedintele CEC Bank are 150000 lei salariul lunar, de aproape 5 ori mai mare decit salariul prezidential? Sau va face placere sa vedeti oameni pauperizati cersind o bucata de piine ca sa poata avea Isarescu si trupa lui salarii de 1 milion/an? Saraciilor!

-15 (21 voturi)
Scaramouchee
18.07.2021, 10:30:48

Securitatea e cu noi. Bucurati-va prin reprezentanti ! BNR-ul e cel mai mare cuib de securisti ceausiti ? Ehe...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările