Salariul mediu net a scăzut în ianuarie. Ce bugetari câştigă peste 8.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.395 lei, în ianuarie 2021, în scădere faţă de luna precedentă cu 225 lei (-6,2%), arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

De asemenea, în luna ianuarie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.549 lei, cu 357 lei (-6,0%) mai mic decât în luna decembrie 2020. 

Potrivit sursei citate, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8.107 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.732 lei). 

În majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut, în ianuarie,  faţă de luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2020 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). 

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Conform datelor INS, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 16% şi 24%, s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din tutun, transporturi pe apă, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, industria metalurgică, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

Pe de altă parte, cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 5,4%, s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (+5,4%), ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: în sănătate şi asistenţă socială (-2,6%), în administraţie publică (-1,3%), respectiv în învăţământ (-1,1%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite