Scandalul scumpirii RCA: ASF şi Uniunea Asigurătorilor vor înfiinţa grupuri comune de lucru pentru a schimba legislaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) vor înfiinţa patru grupuri comune de lucru pentru a identifica problemele şi modifica legislaţia, unul dintre acestea vizând poliţele RCA, după ce transportatorii au avertizat că preţurile vor creşte cu 300-400% din 2016.

Cele patru grupuri de lucru sunt axate pe asigurările obligatorii (RCA şi asigurări de locuinţe), asigurările agricole, asigurările de viaţă şi sănătate, respectiv pe distribuţia şi dezvoltarea de produse de asigurare.

O primă propunere de actualizare legislativă vizează revizuirea şi modernizarea prevederilor Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, care reglementează asigurările RCA, aceasta urmând să fie dezvoltată în cadrul grupului de lucru dedicat asigurărilor obligatorii.

Control la asigurători după majorarea tarifelor RCA

Informaţia vine după ce ASF a anunţat că va demara un „control de urgenţă“ la societăţile de asigurări care vând poliţe de răspundere civilă auto (RCA), după ce mai multe companii din domeniu au anunţat că vor majora tarifele.

Marius Vorniceanu, vicepreşedintele responsabil de asigurări al instituţiei, a afirmat că ASF nu poate interveni în stabilirea preţurilor, dar spune că, vor fi verificate toate formulele de calcul pentru RCA.

„Sunt deja trei societăţi de asigurare care au înştiinţat ASF că vor majora primele pentru RCA. Noi nu putem interveni asupra preţurilor, însă nu ne dorim ca ele să crească până la niveluri care nu pot fi suportate de clienţi. Începem un control de urgenţă, cu specialişti actuari, pentru a vedea cum îşi stabilesc preţurile cele nouă societăţi autorizate să vândă RCA”, a arătat, vicepreşedintele ASF, citat de Profit.ro.

Majorările de tarife pentru poliţele RCA vin după ce, asigurătorii au crescut tarifele şi la finele anului trecut. La acel moment, ASF a realizat un alt control. Ulterior, în 14 ianuarie, ASF a eliminat o normă care stipula obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creşterii tarifelor.

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor de la acel moment, a cerut ASF reglementarea situaţiei poliţelor de răspundere civilă auto, după ce a constatat că, în cazul tinerilor, asigurările RCA ajung în unele cazuri să coste mai mult decât maşina. Ulterior, şi fostul premier Victor Ponta s-a alăturat acestui demers, el spunând că „o maşină nu este un lux“ pe care doar unii să şi-l permită.

Ulterior, au existat mai multe proteste ale şoferilor împotriva asigurătorilor şi a ASF, unul chiar în faţa Parlamentului.

Pe segmentul poliţelor RCA activează zece companii, şi anume Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa. Astra Asigurări nu mai are dreptul să vândă poliţe RCA, ASF decizând intrarea acesteia în faliment.

Ce alte proiecte mai sunt în discuţie

Printre proiectele grupurilor comune de lucru se mai numără revizuirea legislaţiei privind asigurările obligatorii de locuinţe, crearea unui mecanism de încurajare a încheierii de asigurări agricole, formularea de propuneri concrete privind definirea clară a tipurilor de asigurări de viaţă care pot fi deductibile, dezvoltarea canalelor de distribuţie a produselor de asigurare, inclusiv pentru asigurările din categoria bancassurance.

Reprezentanţii ASF şi UNSAR s-au întâlnit marţi pentru a discuta despre formarea acestor grupuri de lucru, în vederea elaborării unor proiecte de ajustări legislative care să susţină stabilitatea pieţei asigurărilor şi să răspundă cât mai bine nevoilor asiguraţilor, se arată într-un comunicat al ASF.

Prioritatea acestora va fi să identifice problemele din fiecare domeniu şi să elaboreze propuneri de amendare şi completare a cadrului legislativ şi normativ, în vederea lansării de produse noi şi a dezvoltării pieţei.

Iniţiativele de modificare legislativă urmează vor fi prezentate ulterior în cadrul dialogului cu comisiile parlamentare de resort.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite