Bani

articolul anterior articolul urmator

Scumpirile anulează în totalitate creşterea salariilor. Frumosu: Românii vor fi mai săraci

11
30 Jan 2019 13:18:46
Autor: Afrodita Cicovschi

Deprecierea leului va avea un impact extrem de negativ asupra populaţiei, prin scăderea drastică a traiului decent „pe care ni-l dorim de peste 25 de ani”, a declarat pentru „Adevărul” Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

„Importăm mari cantităţi de materie primă, medicamente, cosmetice, făină, mălai, cacao, chiar şi buiscuiţi şi napolitane, carne, ciocolată, gemuri şi dulceţuri, legume şi fructe, aparatură de uz casnic, produse care fac parte din viaţa noastră de zi cu zi. Toate aceste produse se plătesc în euro, chiar dacă noi luăm salariile în lei. La fel şi în cazul transporturilor, asigurărilor, facturilor la utilităţi. Toate aceste creşteri ale monedei europene faţă de leu se vor regăsi în preţurile finale. Şi vorbim despre cantităţi uriaşe aduse în piaţă de importatori”, a declarat Frumosu.
 
Acesta a dat exemplul cărnii, 80% din necesarul populaţiei fiind adusă din import, al laptelui pentru procesare care este adus de afară în proporţie de 20 – 25% din necesar, al legumelor şi fructelor care sunt importate în proporţie de 80 – 85% din consum. „În cazul legumelor şi fructelor, lucrurile stau şi mai rău, pentru că există doar 4, 5 importatori care fac jocurile în piaţă, iar aceştia vor scumpi produsele şi mai mult decât creşterea euro. Vă mai dau câteva exemple: s-a închis fabrica de zahăr de la Oradea. Ce face România? Importă din Germania, de la foştii patroni ai fabricii de la Oradea. Se închide fabrica Nestle de la Timişoara, undeva în luna prin luna mai. Vom importa tot ce se fabrica acolo”, a adăugat Frumosu.
 
Liderul de sindicat a precizat că toate aceste creşteri ale monedei europene se vor reflecta în buzunarul românilor. „Am făcut un calcul sumar legat de coşul zilnic: creşterea salariului de la 1 ianuarie va fi în totalitate anulată de creşterea preţurilor, chiar dacă se aşează cursul. Ar putea fi mai bne doar dacă va scădea mai mult decât era la nivelul anului trecut. Aşa că, românii vor fi mai săraci. Mâine vor avea mai puţini bani decât la începutul anului. Explicaţia? Creşterea spectaculoasă a economiei s-a datorat consumului, nu producţiei din ţara noastră. Singurii care mai aduc bani în ţară sunt românii care muncesc în străinătate şi asta nu e normal”, a încheiat Frumosu.
 
Citeşte şi:
 
Mâncarea se scumpeşte de luna viitoare. Inflaţia îşi pune amprenta pe toate produsele româneşti şi de import
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Manole Scarlat
30.01.2019, 13:45:26

Sondaj de opinie: Ce prevede Programul de guvernare al PSD în cazul în care va câştiga alegerile euro-parlamentare ? a. Îngheţarea salariilor parlamentarilor b. Anularea pensiilor speciale c. Alinierea legilor justiţiei la standardele UE d. Toate trei

-3 (3 voturi)
Sorin Barbul
30.01.2019, 16:02:36

O anulează? Bine ar fi dacă doar ar anula-o, dar vom avea o „creștere negativă” de una, poate chiar două cifre.

Popa Pius
30.01.2019, 16:14:34

Mai saraci dar mai destepti. Poate...

marius cristian
30.01.2019, 16:19:43

pentru depreciere multumim din inima banksterilor din corpocratiile financiare ajutati si consiliati de Eternul si Fascinantul BNR ....

-3 (3 voturi)
miron miron
30.01.2019, 16:40:15

Nu-i mare filozofie de a intelege, cam ce viata te asteapta, cand traiesti din imprumuturi...

0 (0 voturi)

Vezi toate comentariile (11)