Scutirea de accize la gaze, trecută doar din greşeală pe la Vamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze incalzire FOTO shutterstock

Populaţia nu va mai fi obligată să notifice Vama şi furnizorii pentru a beneficia în continuare de scutirea de accize la gaze, însă spitalele, şcolile, grădiniţele, căminele de bătrâni şi organizaţiile de binefacere vor trebui să facă mai departe aceste demersuri, aşa cum se prevede în Normele de aplicare ale Codului Fiscal.

În şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, în care se va aproba Hotărârea privind majorarea de la 1 aprilie a accizelor la ţigări, va fi introdusă şi o precizare expresă privind scutirea din oficiu de la plata accizelor la gazele naturale pentru populaţie, a declarat, pentru „Adevărul“, Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. 

„Vom include în această Hotărâre de Guvern un punct roman în care să precizăm că doar grădiniţele, şcolile, spitalele şi alte organizaţii de caritate se supun prevederii. Am vorbit în această dimineaţă şi la Vamă şi s-a lămurit problema“, a mai spus Manolescu.

Normele de aplicare ale Codului Fiscal au fost modificate în luna februarie, iar printre schimbări se precizează că, pentru a rămâne în continuare neplătitor de accize, consumatorul casnic ar trebui să notifice autoritatea vamală pe raza căreia îşi are domiciliul, iar acest document, avizat de instituţia cu pricina, trebuie expediat furnizorului de gaze. La rândul său, acesta urma să emită facturi fără accize. 

„Prevederea este, într-adevăr, una confuzantă, însă vom posta o precizare pe site-ul Ministerului de Finanţe în această seară (miercuri – n.r.) sau mâine dimineaţă (joi – n.r.) în care să lămurim că doar organizaţiile de caritate trebuie să notifice autoritatea vamală pentru a beneficia de scutirea de acciză la gazele naturale, nu şi consumatorii casnici, adică populaţia“, a mai afirmat Manolescu.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în ţara noastră există 3 milioane de consumatori casnici în ţara noastră. Nivelul accizelor pentru gazul natural utilizat în scop necomercial este de 0,32 euro/GJ. La un consum de circa 1.000 kWh, accizele care ar trebui plătite ar fi de aproximativ un euro, însemnând cinci lei. Astfel, la o factură de 150 de lei, acciza ar fi de 5 lei. 

Mai puteţi citi:

Culmea birocraţiei: statul arde populaţia cu acciza la gaze. Ca să nu fii taxat în plus, trebuie să te înregistrezi la Vamă, apoi să duci o hârtie la furnizorul de gaze

Populaţia ar putea plăti o factură la gaze mai mare de la 1 aprilie prin folosirea unei chichiţe fiscale care va face ca cea mai mare parte a consumatorilor casnici să fie nevoiţi să plătească accize pentru gazele naturale consumate, scrie revista „Capital“.

 

Ponta: „Nu se poate renunţa la acciza de 7 eurocenţi la carburant, asta i-a spus FMI şi lui Băsescu. Nu se poate redeschide bugetul“

Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă, afirmă premierul Victor Ponta, care susţine că acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Băsescu de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE).

Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului. Nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile

Preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al continuării acordului cu FMI şi a anunţat că între el şi instituţia financiară internaţională nu este o dispută, însă respinge accizarea suplimentară a carburanţilor, care este folosită pentru "cheltuieli inutile".

Statul vrea ca ţăranii să îşi declare singuri producţia de ţuică pentru a fi accizaţi mai bine

Statul va renunţa la obligativitatea sigiliului pus pe alambicul de ţuică, dar va pasa responsabilitatea înregistrării producţiei pe seama ţăranului, printr-o declaraţie pe proprie răspundere.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite