Bani

articolul anterior articolul urmator

Soluţia lui Irimescu pentru reducerea risipei alimentare: creşterea preţurilor

29
27 Sep 2016 16:48:14
Autor: Raluca Florescu
Ministrul Achim Irimescu susţine că risica alimentară ar putea scădea prin reducerea subvenţiilor FOTO Mediafax
Ministrul Achim Irimescu susţine că risica alimentară ar putea scădea prin reducerea subvenţiilor FOTO Mediafax

Oamenii ar putea fi determinaţi să reducă risipa alimentară prin creşterea preţurilor la alimente, adoptarea unor reglementări fiscale, promovarea unei legi antirisipă, sunt concluziile Conferinţei „Reducem risipa alimentară. Preţuim hrana!“, la care au participat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, alţi oficiali şi mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri.


În cadrul conferinţei, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a declarat că atunci când preţurile la alimente vor avea o valoare reală, respectiv când vor fi reduse subvenţiile, va fi redusă risipa.„Să crescă preţul şi acolo se va ajunge, la creşterea preţurilor, ar putea ajuta la reducerea risipei. Dacă plăteşti preţul corect pentru un kilogram de carne, fără subvenţii, sigur vei gestiona mai bine cantităţile“, a spus ministru, citat de news.ro.

Deputatul Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, susţine că risipa alimentară poate fi eliminată prin reglementări fiscale. Acesta consideră că Parlamentul trebuie să aprobe urgent proiectul de lege pentru reducerea taxei pe ambalaje, înainte ca producătorii de alimente să dea faliment, victime ale unor decizii greşite sau rău-intenţionate. Deputatul Florin Alexe, iniţiatorul proiectului de lege anti-risipă, susţine că, din nefericire, risipa de hrană creşte de la an la an.

Minea: Românii să mănânce doar cât au nevoie

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, federaţie care grupează patronatele din industria alimentară, mari firme procesatoare, autohtone şi multinationale, spune că orice român trebuie să ştie că nu trebuie să mănânce decât atât cât are nevoie.

„În România se fac valuri pe risipa alimentară şi cum se poate recupera un produs alimentar în utlima zi de valabilitate. Eu nu cred în ea. Recuperarea în ultimele zile de valabilitate este o modalitate de a nu arunca ceva în clipa aceea, ci un pic mai târziu. Produsele de origine animală sunt produse cu probleme, iar în ultima zi de valabilitate deja riscul este mare. Legea interzice să dai în consum colectiv aceste produse“, a declarat Minea.

El a adăugat că a face stoc înseamnă a face risipă şi că pătura socială care aruncă cea mai multă mâncare este a populaţiei sărace: „ Dacă s-ar face un studiu, s-ar putea vedea că pătura socială care aruncă cea mai multă mâncare este cea a populaţiei sărace. Pentru că ei sunt primii care merg la astfel de promoţii. Grăsimea animală este mai bună decât grăsimea vegetală, dar asta nu se spune. Carnea este necesară, brânzeturile sunt necesare. Priviţi eticheta, cu cât lista de ingredienţi este mai lungă, produsul este mai ieftin. Cu cât lista de ingredienţi este mai scurtă, prodiusul este mai bun. Nu E-urile sunt riscul, ci aditivii".

89 de milioane de tone pe an – risipa alimentară în UE

Potrivit deputatului Florin Alexe, la nivelul statelor membre UE, risipa alimentară este de peste 89 de milioane de tone/anual, circa 180 de kilograme pe cap de locuitor.

Alimentele aruncate în România reprezintă 2,55 la sută din totalul risipei la nivel UE. Deşi este una dintre cele mai sărace ţări din UE, cu peste 40 la sută din locuitori în pragul sărăciei, România se află pe locul 10, la acest capitol, din ceşle 27 de ţări analizate de Eurostat, în anul 2015.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

marius cristian
27.09.2016, 17:15:47

Da' cum sa nu , sa eliminam subventiile si sa crestem preturile , visul mandarinului corpora-trist , si sa genocidam saracimea risipitoare , buna doar cand este vorba sa voteze ce trebuie...problema draghi tovarasci este ca atunci cand iti chioraie matele de foame si copiii iti sufera , s-ar putea sa nu se mai ajunga la vot , ci la linsaje in piata publica , dar voi sunteti deja pregatiti cu bratul inarmat al fara-de-legii , nu-i asa? Nu v-ar mai tine pamantul de diavoli cu aparente de om...

+7 (7 voturi)
Tomescu Tom
27.09.2016, 17:28:37

Dupa cum e peisajul la noi am impresia ca portiile de mancare vor fi acordate in functie si de culoarea politica.

+3 (5 voturi)
Tomescu Tom
27.09.2016, 17:25:37

Te pomenesti ca astia planifica redeschiderea " circurilor foamei " .. Iar multinationalele sa ne planifice portiile de mancare in mod democratic.... Binenteles ..toata mancarea sa fie adusa din import...fiindca a noastra nu corespunde standardelor "europene" ... Reglementarile fiscale o fi insemnand ca trebuie sa declaram la fisc si cat am mancat ? Si cat vom manca in anul urmator ? Pentru calcularea exacta a impozitului ? :)))))))

+7 (7 voturi)
mahatma
27.09.2016, 17:34:38

Asta i nebun! Bate campii pe risipa, pe saracie si calitate. Pai mai ministru lui peste, daca reglementezi si lasi doar marfa buna pe piata atunci alimentele se vor scumpi initial natural.. pana la diversificarea si punerea la punct a lantului de aprovizionare si productie. Dar daca lasi sa intre numai "deseuri" si pseudoalimente, cu timp si cost mic de productie din cauza aditivilor si a calitatii inferioare a materiei prime , cum sa scumpesti gunoaiele? Nu e de ajuns ca mancam gunoaie, mai trebuie sa ne si inprumutam pentru asta! Bati campii despre subventii dar subventia este pentru smecherii din agricultura, pentru politicienii care au pus mana pe agricultura. Mancarea la raft ajunge tot scumpa. Ministrache, in loc sa bati campii, pune osu la treaba, fa un program coerent, elimina subventiile, investeste direct in infrastructura agricola, fara terti, si apoi asteapta efectul. Este evident ca strainii nu vor investi in infrastructura asa cum sperati cand le ati vandut pamanturile.

+5 (5 voturi)
Cristi Depemarte
27.09.2016, 18:30:00

Trăiți-ar foamea-n casă de criminal , ție și gunoaielor că tine , milioane de români trăiesc cu foamea-n gât de pe o lună pe alta dintr-un salariu de mizerie si ție îți arde de prostii .

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările