Bani

articolul anterior articolul urmator

Specialist: Trebuie să acceptăm o creştere a taxelor dacă dorim pensii decente pentru un număr mare de pensionari

6
28 Feb 2020 16:33:25
Autor: Elena Deacu
Problemele sistemului de pensii : românii care sunt plecaţi în afara ţării şi nu contribuie în sistem cu contribuţii sociale, procesul de îmbătrânire a populaţiei
Problemele sistemului de pensii : românii care sunt plecaţi în afara ţării şi nu contribuie în sistem cu contribuţii sociale, procesul de îmbătrânire a populaţiei

Românii vor trebui să accepte că, la un moment dat, taxele vor creşte în lipsa altor soluţii, pentru a se putea plăti în continuare pensii decente pentru un număr mare de pensionari, în condiţiile în care baza din care ne acumulăm fondurile de pensii devine din ce în ce mai mică, a declarat, joi, vicepreşedintele CFA România, Alexandra Smedoiu, potrivit Agerpres.

„Problemele sistemului de pensii sunt multiple: românii care sunt plecaţi în afara ţării şi nu contribuie în sistem cu contribuţii sociale, procesul de îmbătrânire a populaţiei. Sunt factori care afectează statele într-o măsură mai mică sau mai mare. Pe noi, în particular, fenomenul acesta de migraţie ne afectează deoarece baza din care ne acumulăm fondurile de pensii devine din ce în ce mai mică. Trebuie să vedem dincolo de limită. Dacă ne dorim să plătim în continuare pensii decente pentru un număr mare de pensionari va trebui să acceptăm, că la un moment dat, probabil nu într-un viitor îndepărtat, taxele vor creşte, dacă nu se găsesc alte soluţii”, a subliniat Alexandra Smedoiu, la un eveniment de specialitate.

Aceasta a precizat că „trebuie să îi obligăm pe politicieni, prin puterea votului, prin vocea publică, prin orice măsuri avem, să se gândească la acest lucru responsabil”.

„Asta dorim să facem prin campania despre pensii pe care am lansat-o anul trecut. Ea se numeşte «Generaţia I». Pe lângă nişte mesaje care ţin de educaţie financiară, educaţie în familie, responsabilitate personală, inclusiv cu studii din practicile altor state care sunt mai dezvoltate, cu statistici, vrem să aducem aceste cifre în atenţia publicului şi vrem să fim conştienţi să îi punem pe politicieni să lucreze în favoarea noastră, şi nu în defavoarea noastră, uitându-se pe un termen foarte scurt. Chiar şi propriei mele mame încerc să îi explic că noi cu toţii ne dorim un sistem de pensii echitabil, realist, sustenabil, să permită un trai decent pentru toată lumea. Pe de altă parte, pentru că suntem nişte oameni ai cifrelor, nu putem să nu vedem dincolo de aceste obiective sociale şi altruiste. Este de datoria noastră să tragem un semnal de alarmă atunci când vedem că ceva nu este în regulă”, a explicat vicepreşedintele CFA România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Florin Ioanid
28.02.2020, 17:27:31

Nu sunt necesare noi taxe ca să acoperi deficitul de la pensii. Este nevoie de o regândire a impozitului pe venit. Astăzi cele mai mari salarii sunt la stat. Asta va duce negreșit la pensii mai mari pentru cei ce acuma lucrează la stat plus pensii speciale acordate tot angajaților de la stat. Asa ca, un impozit diferențiat aplicat in funcție de venit ar rezolva problema. Impozit diferențiat pe baza unor grile de venituri, pana la 50% din venituri. Niciunde în Europa nu mai exista impozit unic, de ce își mai permite un stat ca România să susțină asa ceva?

0 (4 voturi)
imacandi
28.02.2020, 17:58:17

corect impozitarea progresiva a fost in gura tuturor partidelor de-a lungul celor 30 de ani.acestor partide le convin ca membrii imbogatiti peste noapte sa plateasca acelasi impozit ca fraierul care trage la saiba sau sarantocul din agricultura de subzistenta.crezi ca va veni vreo forta politica cu un program de guvernare care sa contina asa ceva?NICIODATA!pe noi ne intereseaza sa nu psd-izam Romania ca sa-i punem pe ai nostri

0 (4 voturi)
Eu Bogdan
28.02.2020, 18:16:10

Adicatalea, cineva din privat cu salariu mare sa plateasca mai mult ca sa sustina pensiile speciale sau pensiile babane ale celor ce ies la pensie de la stat....interesanta gandire! Pensiile private rezolva problema...imediat, principiul contributivitatii, iti spune ceva?

0 (4 voturi)
Constantine Constantine
28.02.2020, 19:08:51

Privat. inseamna capitalism, numai ca la noi e de cumetrie.In capitalismul real bogatii ii sustin si pe cei saraci.Asta e motivul pentru care cota de impozitare este intre ZERO si 40-45%.La noi impozitarea este fortuita de ideia ca capitalismul trebuie sa acumuleze in vederea lansarii unor noi investitii.Doar ca putini sint cei care mai investesc.Si atunci economia nu poate sa creasca.Unii fac acumulari si din cauza ecartului urias intre cel mai mic si cel mai mare salariu care este in prezent de 1/12. Reducerea la 1/6 ar fi o chestiune inteleapta (de facto e media UE) pentru ca in foarte multe cazuri nu se justifica salarii ce depasesc si 1 milion de lei/an.Daca se va ajunge la acest lucru atunci vor fi bani si de pensii dar si de investitii.Altfel nu facem decit sa imbogatim o anumita clasa care pur si simplu ne goleste buzunarele.

+1 (1 vot)
Mihai Popescu
28.02.2020, 18:42:55

Ia desfiintati toate pensiile speciale nemuncite care consuma de la buget peste 10 MILIARDE de LEI si atunci veti vedea ca sunt bani pt. pensionarii care au muncit cinstit fara nicun efort bugetar. Dar asta nu se va intipla pt. ca mafia care conduce Romanica trebuie sa mituiasca organele de forta pt. a fi sustinuta la putere.

Vezi toate comentariile (6)