Bani

articolul anterior articolul urmator

Sporurile de stres ale angajaţilor din ANAF - Antifraudă, subiect de dispută juridică

5
19 Jul 2021 09:06:34
Autor: Afrodita Cicovschi

ANAF a cerut Ministerului Justiţiei clarificarea situaţiei legislative în ceea ce priveşte sporul pentru risc şi solicitare neuropsihică, diminuat de la 25% la 5% la începutul anului 2017, dar pentru care angajaţi ai Direcţiei Antifraudă au câştigat în instanţă reîntregirea şi plata diferenţelor, scrie profit.ro

În martie 2017, preşedintele ANAF de la momentul respectiv, Bogdan Nicolae Stan, a stabilit prin ordin un nou nivel al sporului, de 5%, faţă de 25% anterior, scrie profit.ro. Motivul indicat era că ANAF nu primise suficienţi bani prin bugetul pentru anul respectiv.
 
Deşi premierul de la acel moment, Sorin Grindeanu, a promis revenirea la nivelul de 25% la rectificarea bugetară din acel an, acest lucru nu s-a mai întâmplat. În martie 2018, Tribunalul Suceava, respectiv Curtea de Apel Suceava, a anulat definitiv Ordinul 835 din 2017 al preşedintelui ANAF, prin care înceta aplicarea unui ordin anterior, care stabilea sporul la 25%.
 
„Demersul ANAF poate fi unul benefic pentru noi şi aşteptăm clarificarea juridică, astfel încât pe viitor astfel de procese să se desfăşoare uşor şi rapid, fără pierderi de timp şi resurse pentru angajat, dar şi pentru ANAF. Iar soluţiile să fie la fel în toate instanţele.
 
Ce este incorect, iar Guvernul, care în 2017 a creat această situaţie complicată, ar trebui să remedieze macar de acum prin corectarea legii, este cazul acelora, mai puţini, care au pierdut deja pe practica neunitară a instanţelor, deşi cazurile lor nu erau diferite de ale unor colegi de birou care au câştigat.
 
Guvernul ar trebui să corecteze legea, astfel încât angajaţii Antifraudă să nu fie nevoiţi să se adreseze instanţei pentru a obţine reîntregirea sporului, chiar şi cu procedura rapidă de după recursul în interesul legii, iar sporul să fie la fel pentru toţi. Referitor la discriminarea acordării sporului, noi am iniţiat şi un demers la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării", a declarat, pentru Profit.ro, Liviu Toader, preşedinte SindFISC.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

bovis al XI-lea
19.07.2021, 09:37:36

SI ASTIA MERITA PENSIONAREA LA DECAT 42 ANI. CE FRAIERI SUNT CA SE PLANG DE FLEACURI.

+2 (2 voturi)
Edmond Wolf
19.07.2021, 10:07:11

Și sporuri mari merită. Este un stres teribil să te duci în control numai la firme de doi bani, la precupeții care vând elastice pe marginea drumului și să ocolești firmele mari și protejate de partide și guvern. Mustrările de conștiință îi stresează enorm și ca atare sporurile trebuie să fie pe măsură.

-11 (17 voturi)
Constantine Constantine
19.07.2021, 10:00:52

Si pe mine ma apuca stresul doar cind privesc fotografia si ma gindesc cum o armata de oameni nu sint in stare sa colecteze integral taxele si impozitele raminind repetenti cu 11 miliarde euro. De asemenea nu sint in stare sa elimine piata neagra sau macar sa o tempereze, o piata de 50 miliaerde de euro! In loc sa-i salte pe samsarii de la Pucheni ei intra doar pentru a iesi cu portbagajele pline.Si mai primesc si sporuri plus lefuri babane. Nu mai bine am renunta la armata asta consumatoare de resurse financiare si am impozita totul la sursa?

-17 (25 voturi)
kitty kat
19.07.2021, 10:12:12

1. Cu ei sau fårå ei nu prea våd mari realizåri impotriva rechinilor din economia RO...mai ales cå nu rezistå mitei, in ciuda salariului, sporului etc... 2. Vreau så stiu concret dacå existå muncå in RO ce nu implicå stres, nu de alta dar ar trebui ca toti så beneficieze de sporul de stres.

+7 (7 voturi)
Amdo Odma
19.07.2021, 10:35:17

Daca aia de la ANAF primesc spor de stress, cei controlati ce-ar trebui sa primeasca? Pensie speciala?

-6 (10 voturi)
Modifică Setările