Statul pregăteşte o listă neagră: cine riscă să piardă subvenţiile agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinătorii de terenuri care nu pot face dovada că le utilizează în scopuri agricole vor fi excluşi de la plăţile pe suprafaţă, iar autorităţile aşteaptă propuneri pentru o listă completă cu ei.

Subvenţiile europene pe suprafaţă se vor acorda după criterii noi, care acum sunt în dezbatere la nivelul autorităţilor naţionale, iar principala cerinţă va ţine cont de modul în care este utilizat terenul.

Până nu demult, primeau subvenţii şi deţinătorii care aveau suprafeţe mari, dar nu le cultivau, iar acest lucru nu va mai fi posibil odată cu aplicarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Spre exemplu, aeroporturile, societăţile de cale ferată şi chiar deţinătorii de stadioane puteau primi astfel de fonduri, pentru că subvenţiile se dădeau pe suprafaţă indiferent de destinaţia acesteia.

Acum, pentru a-i exclude pe aceşti beneficiari, statul pregăteşte o listă neagră cu ei şi, în paralel, elaborează o definiţie a fermierului (agricultorului) activ care poate continua să primească fonduri.

Ce ar trebui să fie fermierul activ

Deocamdată, nici lista neagră, nici definiţia fermierului activ nu sunt stabilite oficial, dar din declaraţiile şi exemplificările anterioare putem extrage principalele elemente care ar putea fi avute în vedere de către autorităţi.

În vederea excluderii de la plăţi a solicitanţilor care nu desfăşoară efectiv, în mod tangibil, o activitate agricolă, definiţia propusă la nivelul Comisiei Europene precizează că sprijinul nu va fi acordat solicitanţilor ale căror plăţi directe sunt mai mici de 5% din totalul veniturilor obţinute din toate activităţile neagricole.

Acelaşi lucru este valabil în cazul în care suprafeţele lor agricole sunt în cea mai mare parte menţinute în mod natural într-o stare adecvată pentru păşunat sau pentru cultivare, iar solicitanţii nu desfăşoară activitatea minimă necesară, astfel cum este definită de statele membre.

Există şi o derogare propusă pentru fermierii care au primit mai puţin de 5.000 de euro ca plăţi directe în anul precedent.

Ce pot face deţinătorii

Una dintre cele mai controversate probleme de pe masa negociatorilor este dată de deţinătorii care au dat terenurile cu arendă.

În foarte multe cazuri, arendaşii preiau aceste subvenţii fără ca proprietarul să ştie, dar se mai întâmplă şi invers – proprietarii iau şi subvenţia, şi arenda“, ne-au declarat surse din rândul negociatorilor.

Acestea apreciază că, în cazul în care subvenţia nu a fost deja tăiată în 2014, cu siguranţă va dispărea din 2015, odată ce lista neagră va fi definitivată.


Ce unităţi pot pierde subvenţiile
** Aeroporturi
** Căi ferate
** Locuri de campare
** Stadioane
** Parcuri
** Spaţii de joacă şi recreere
** Terenuri de sport (golf etc.)
** Companii de apă
** Bănci
** Primării
** Fonduri mutuale şi de investiţii
** Deţinători la care subvenţia ar reprezenta sub 5% din veniturile neagricole
** Spaţii care se menţin viabile în mod natural, fără intervenţie umană
! Posibilă derogare: unităţile care au primit subvenţii mai mici de 5.000 de euro în anul precedent ar putea continua să primească şi în anii următori
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite