Statul vrea să-i lase fără subvenţii pe micii fermieri. Sute de mii de agricultori vor fi afectaţi de creşterea plafonului minim de la 1 la 1,5 hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii cu exploataţii mici trebuie să se asocieze pentru a nu pierde subvenţiile pe suprafaţă
Fermierii cu exploataţii mici trebuie să se asocieze pentru a nu pierde subvenţiile pe suprafaţă

Exploataţiile de un hectar şi cele împărţite pe mai multe loturi mici vor pierde subvenţia pentru că Guvernul va creşte plafonul de eligibilitate la 1,5 hectare. Riscul vizează 400.000 de agricultori.

Pentru a primi subvenţii pe suprafaţă, cultivatorii trebuie să deţină minimum un hectar, care poate fi format inclusiv din loturi separate, dar nu mai mici de 0,3 hectare pe parcelă. Dacă aveţi o grădină mai mare pe lângă casă şi două terenuri în câmp, însumând cu totul un hectar, sunteţi eligibil pentru a primi în fiecare an 139 de euro de la UE plus 27 de euro de la Guvern.

Dar tot Guvernul este pe cale să mărească aceste plafoane minime de suprafaţă până la 1,5 hectare totalul, respectiv 0,5 hectare pe lot, dacă sunt separate. Această măsură ar afecta câteva sute de mii de fermieri mici, lucru recunoscut chiar de oficialii Ministerului Agriculturii.

Irimescu: „Să-i obligăm să se asocieze“

„În urma unor analize serioase am ajuns la concluzia că va trebui să mărim plafonul minim de la un hectar la 1,5 hectare la suprafeţele eligibile, respectiv de la 0,3 la 0,5 hectare/lot dacă sunt separate pe loturi. Este adevărat că 200.000 de fermieri vor pierde subvenţia din cauza măsurii cu hectarul şi 400.000 vor ieşi din sistemul de plăţi în urma creşterii lotului minim, dar altfel nu putem să-i obligăm pe micii fermieri să se asocieze. Va fi un an în care vor pierde subvenţia, apoi se vor asocia şi astfel vor deveni din nou eligibili“, a explicat ieri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, în sesiunea de deschidere a „Zilelor Agriculturii Româneşti“.

Întrebat dacă această măsură ne este impusă de la Bruxelles, Irimescu a precizat că „fiecare stat membru îşi stabileşte aceste plafoane minime, Comisia Europeană nu ne cere nimic în acest sens“.

„Ar fi ideal ca plafonul minim să fie de cinci hectare, ca în Suedia, dar cred că 1,5 hectare este un nivel mai apropiat de realităţile de la noi. Fermierii mai trebuie şi obligaţi să se asocieze, iar această măsură cu suprafaţa minimă este un instrument util“, a mai spus oficialul.

Plăţi mai mari pe suprafaţă

Plata pe suprafaţă acordată fermierilor din fonduri europene (SAPS) va fiprelungită şi pentru perioada 2014-2020 şi va ajunge la 196 de euro pe hectar, faţă de 139 de euro în prezent, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la un seminar pe teme agricole organizat de Mediafax.

„Din 2014, când suma va fi de 154 de euro pe hectar, vom veni suplimentar cu 30-40 de euro de la buget, astfel încât un fermier român să primească la fel de mult ca un fermier european“, a adăugat ministrul.
Constantin a mai anunţat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii pajiştilor, care este în vigoare de doi ani, însă nu are norme de aplicare. Principala modificare vizează „sprijinirea asociaţiilor tradiţionale“, respectiv „adevăraţii fermieri“ pentru a beneficia de fonduri europene destinate întreţinerii pajiştilor.

Reamintim fermierilor că data-limită până la care se mai pot depune la APIA cererile pentru subvenţiile de suprafaţă este 15 mai. După această dată, până la 10 iunie, cei întârziaţi vor fi penalizaţi, iar dacă acele cereri vor fi depuse după 10 iunie subvenţia va fi definitiv pierdută.
 


Avem cele mai fărâmiţate terenuri

Aproximativ 1% din cei peste un milion de fermieri primesc jumătate din totalul sprijinului financiar pe care Comisia Europeană îl acordă României pentru agricultură. Asta înseamnă că 99% împart cealaltă jumătate, fapt care arată cât de fărâmiţate sunt terenurile de la noi, de altfel cele mai fărâmiţate din UE. De cealaltă parte, fermele mari nu vor mai primi subvenţii ca şi până acum, ci va fi un maxim de 300.000 de euro indiferent de suprafaţa deţinută de acestea. „Din 2014 Comisia Europeană a introdus posibilitatea ca sumele acordate fermelor mari să fie plafonate la 300.000 de euro, indiferent de suprafaţa acestora. România nu a fost de acord cu măsura respectivă şi se discută fie ca sumele să nu fie plafonate deloc, fie ca baremul să fie de 600.000 de euro“, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite