Sub 5% din cheltuielile anuale ale românilor sunt pentru sănătate şi educaţie. Peste o treime merg pe alimente şi băuturi nealcoolice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii nu prea îşi preţuiesc sănătatea, arată Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit datelor, doar 4,8% din cheltuielile gospodăriilor sunt pentru sănătate, la acelaşi nivel cu cele pentru mobilier şi dotarea şi întreţinerea locuinţei.

Nici la recreere şi cultură nu stăm foarte bine. Doar 4,2% din cheltuielile gospodăriei merg către aceste activităţi, în timp ce pentru educaţie doar 0,4%. În schimb, către hoteluri, cafenele şi restaurante merg circa 1,6% din cheltuieli.

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în anul 2016, în medie, 36,1% din consumul gospodăriilor, în timp ce pe băuturi alcoolice şi tutun românii dau 8% din cheltuieli, arată datele INS.

În clasament urmează locuinţa, apa, electricitatea, gazele şi alţi combustibili, care reprezintă 17,6% din totalul cheltuielilor gospodăriilor, şi îmbrăcămintea şi încălţămintea, cu 6,5%.

Pentru transport merg 6,1% din cheltuieli, în timp ce pentru comunicaţii merg 5,2%.

image

Potrivit INS, cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în anul 2016, în medie, de 2.524 lei lunar pe gospodărie (953 lei pe persoană) şi au reprezentat 85,7% din nivelul veniturilor totale, în scădere cu 1,8 puncte procentuale faţă de anul 2015.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în anul 2016, în termeni nominali, 2.945 lei pe gospodărie şi 1.112 lei pe persoană.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2632 lei lunar pe gospodărie (994lei pe persoană), iar veniturile în natură de 313 lei lunar pe gospodărie (118 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (58,7% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (22,6%), veniturile din agricultură (2,8%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (10,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,3%).

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite