Super-promoţie de la Finanţe: Românii care împrumută statul pot câştiga premii de câte o mie de lei. Dobânda este mai mare ca la bănci şi este neimpozabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titlurile de stat vor avea acum o valoare de doar 100 de lei, nu 1.000 de lei ca anul trecut  FOTO Adevărul
Titlurile de stat vor avea acum o valoare de doar 100 de lei, nu 1.000 de lei ca anul trecut  FOTO Adevărul

Ministerul Finanţelor lansează o emisiune de obligaţiuni în lei pentru populaţie, cu o valoare estimativă de 100 de milioane de lei, oferind o dobândă anuală neimpozabilă peste nivelul practicat de bănci la depozite. Concomitent, autorităţile organizează o loterie prin care cei care cumpără titluri de stat şi pot câştiga premii de câte 1.000 de lei, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, într-o conferinţă de presă.

Emisiunea face parte din programul Fidelis, de emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice.

În iunie 2015, Ministerul Finanţelor a lansat prima emisiune de acest tip pentru populaţie, cu valoarea nominală a unei obligaţiuni de 1.000 de lei.

Emisiunea a avut un succes limitat, populaţia cumpărând obligaţiuni în valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anunţată, de 100 de milioane de lei, cu o dobândă anuală de 2,15%.

Spre deosebire de emisiunea de obligaţiuni pentru populaţie de anul trecut, ministerul a făcut mai multe modificări menite să facă titlurile mai atractive.

Astfel, valoarea nominală a unui titlu a fost redusă de la 1.000 de lei la 100 de lei, pentru ca emisiunea să fie accesibilă cât mai multor români.

„Această emisiune are şi un scop educativ, dorim ca oamenii să înţeleagă ce înseamnă să economiseşti. Am scăzut valoarea unui titlu pentru a face această emisiune mai atractivă pentru populaţie“, a afirmat Anca Dragu.

În plus, va fi organizată o loterie, iar 100 de deţinători de titluri vor primi un bonus peste dobânda practicată. Bonusul va fi de 1.000 pentru fiecare dintre cei 100 de câştigători, aleşi printr-o loterie, a precizat ministrul.

Dobânda exactă a obligaţiunilor va fi anunţată în luna iulie, însă va fi, cel mai probabil, în jur de 2% pe an, semnificativ peste dobânzile practicate de bănci la depozite, potrivit informaţiilor din piaţă. Potrivit unui studiu Finzoom, doar cinci bănci din România oferă randamente pozitive la un depozit de 1.000 de lei pe un an.

În plus, dobânda primită de cei care cumpără aceste titluri nu este impozitată de stat, în timp ce pentru dobânzile bancare se aplică impozitul pe venit, de 16%.

Titlurile vor fi listate pe bursă

De asemenea, spre deosebire de obligaţiunile emise anul trecut pentru populaţie, aceste titluri vor avea o lichiditate garantată, pentru că vor fi acceptate de către Banca Naţională a României (BNR) drept garanţie (contrapartidă) la licitaţiile repo prin care finanţează băncile.

Concret, băncile sunt stimulate să cumpere aceste titluri de la persoanele fizice care vor să obţină numerar înainte de scadenţă, pentru că le pot folosi pentru a se împrumuta de la BNR.

Titlurile vor fi tranzacţionate pe piaţa secundară a titlurilor de stat, astfel că preţul lor va fi stabilit de piaţă până la scadenţa din 2018, în funcţie de evoluţia dobânzilor interbancare, inflaţiei sau riscului asociat statului român. 

Emisiunea este lansată în cadrul evenimentelor organizate pentru aniversarea centenarului Marii Uniri, din 2018. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite