Bani

articolul anterior articolul urmator

Suspendarea plăţilor din fondurile Uniunii Europene: România, în corzi

0
27 Dec 2012 17:27:33
Autor: Dan Străuţ
Problema fondurilor UE a încins atmosfera în şedinţa de joi a Guvernului
Problema fondurilor UE a încins atmosfera în şedinţa de joi a Guvernului

Până la 27 decembrie, Guvernul trebuia să prezinte măsuri concrete de combatere a fraudelor cu fonduri comunitare, pentru a evita sistarea plăţilor, dar a întârziat. Ministrul Teodorovici a fost trimis la Bruxelles să dreagă busuiocul.

La sfârşitul lunii octombrie, Comisia Europeană a presuspendat plăţile de fonduri UE destinate programelor operaţionale de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), Regional (POR), Mediu, Transporturi (POS-T) şi Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE), cu precizarea că Bucureştiul are două luni la dispoziţie să rezolve problemele generate de achiziţiile frauduloase făcute cu banii UE.
Iată că au trecut cele două luni şi noul Cabinet s-a trezit cu un „cartof fierbinte“: Comisia nu va mai face în acest an rambursările pentru unele programe din fonduri europene, din cauza întârzierii măsurilor de reabilitare. În consecinţă, premierul Victor Ponta i-a cerut ieri ministrului de resort – Eugen Teodorovici, coordonator pentru Fondurile Europene – să plece la Bruxelles „imediat după 1 ianuarie“ pentru a discuta problema.

Corecţii financiare de 25%

La începutul şedinţei de Guvern, premierul a arătat că, dacă pentru Mediu plăţile de la Comisia Europeană au intrat la buget anul acesta, la alte programe „nu au intrat banii europeni, aşa cum se previzionaseră într-un mod hiperoptimist“.
„Domnul ministru Teodorovici, după 1 ianuarie mergeţi imediat la Bruxelles să discutaţi cu comisarul Hahn şi cu comisarul Andor, să discutaţi direct ceea ce avem de făcut de la începutul anului“, i-a cerut Ponta lui Teodorovici. Acesta din urmă arătase recent că „se discută“ cu oficialii CE pentru a vedea „dacă este posibil, până la final de an, să intre anumite fonduri“. Ministrul a spus că pentru Programul Regional au intrat deja fonduri la buget. La rândul său, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat – la audierea din comisiile de specialitate ale Parlamentului – că POSDRU a fost parţial deblocat, un nou audit fiind însă aşteptat la sfârşitul lunii ianuarie 2013.
În urma unei misiuni de audit, Comisia Europeană a solicitat Guvernului, într-o scrisoare oficială, să trimită înainte de 15 decembrie 2012 o cerere de plată care să includă o sumă corectată, corespunzătoare cu 25% din cheltuielile declarate către Comisie de la începutul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane până în noiembrie 2011.
Comisia a recomandat totodată ca autorităţile române să transmită o cerere de plată separată înainte de sfârşitul lunii decembrie 2012, cuprinzând sumele procesate pe baza procedurilor de verificare îmbunătăţite, dar care să includă şi rata de corecţie financiară medie de 25%.

Ce vor comisarii

„Având în vedere numărul foarte mic de cereri de rambursare care au fost procesate pe baza procedurilor îmbunătăţite, este prea devreme pentru a fi siguri în privinţa eficienţei verificărilor de administrare. Prin urmare, va fi necesară o nouă misiune de audit odată ce vor exista suficiente dovezi ce pot fi supuse auditului pentru a evalua eficienţa procedurilor îmbunătăţite de verificări de administrare. Se prevede ca această misiune să se desfăşoare în primul trimestru al anului 2013“, se arată în scrisoarea transmisă autorităţilor române de către Comisia Europeană.
Tot acolo se precizează că „plata acestei de-a doua cereri (precum şi a cererilor ulterioare) ar trebui să se facă odată ce se confirmă impactul pozitiv al îmbunătăţirilor de sistem menţionate mai sus“.

Ce bani riscăm să pierdem

Cele 5 programe din finanţarea totală destinată României au alocate următoarele sume:
* POS Transport - 19,8 miliarde de lei, din care a decontat 6,13%
* POS Mediu - 19,6 miliarde de lei, din care a decontat 3,38%
* POR - 16,2 miliarde de lei, din care a decontat 11,73%
* POSDRU - 15,11 miliarde de lei, cu o rată de absorbţie de 5,48%
* POSCCE - 11,1 miliarde de lei, decontat 6,44%
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările