Bani

articolul anterior articolul urmator

Taxele pe salariul minim vor fi zero, din 2022, în diferite sectoare

17
22 Jan 2021 10:33:35
Autor: Elena Deacu
Claudiu Năsui FOTO Mediafax/Andreea Alexandru
Claudiu Năsui FOTO Mediafax/Andreea Alexandru

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim, angajaţii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul, de aceea, din 2022, va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei, afirmă ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui, scrie Agerpres. Ministrul nu a menţionat despre ce sectoare este vorba.

„Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim. Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară. Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite. Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, a scris ministrul, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că „suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă (procentul de oameni care, deşi au un salariu, nu se ajung cu banii de la o lună la alta) şi pe al doilea loc la numărul de oameni aflaţi în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferenţă faţă de Bulgaria.

„Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata şi testând iar soluţii care au eşuat în trecut. De asemenea, soluţia nu este creşterea salariilor din pix prin decrete de stat. Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a explicat Năsui.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Ionel Marcu
22.01.2021, 10:44:23

Da, Năsui, dar nu zero taxe ci zero impozit pe salariul minim! Că CAS, CASS trebuie să le luați în continuare, ca să nu se trezească oamenii peste 20 de ani că nu au cotizat la pensie și nu primesc pensie. Iar anularea impozitului pe salariu puteți s-o implementați chiar de acum sau din vară, de ce 2022?

+5 (5 voturi)
gigione delaDJ
22.01.2021, 11:03:02

papiţoii ăştia trebuie terminaţi cît mai rapid! Năsui, Bulai, Stelian Ion, Voiculescu, tot felul de nelegitimi bărboşi, care ştiu ei că e bine ca ei şi numai ca ei. Sînteţi sub 10 % janghinelor, luate fiecare formaţiune separat, care e legitimitatea voastreă???

-4 (8 voturi)
Tăunu
22.01.2021, 10:53:23

Ia să puneți voi taxe de 90 % pe pensiile speciale nerușinate, nu să impozitezi o pensie militară de 77.000 lei cu 10 % !

-4 (10 voturi)
West
22.01.2021, 11:25:51

trebuie taiate toate pensiile speciale de sereviciu, mai ales cele ale institutiilor de forta, acolo fiind peste 90% din totalul pesniilor speciale, acolo se si iese la pensie la varste fragede! toti pe contributivitate! absolut toti! orice secunda care trece si nu sunt taiate specialele este o insulta adresata poporului roman! a fost si tema principala a usr si motivul principala pt care au fost votati! deci ori le anuleaza ori nu mai intra in parlament! cei care au votat usr nu pot fi pacaliti! daca nu stiu/nu pot/ nu reusesc sa iasa de la guvernare!

+3 (3 voturi)
ionescu ion
22.01.2021, 11:00:53

Asta e cea mai proasta varianta a taxarii muncii, si va incuraja contractele pe salariu minim si diferenta la plic. Toate veniturile trebuiesc taxate, chiar daca spre minim, dar trebuiesc taxate.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările