Teodorovici dă asigurări că România nu va depăşi deficitul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda tuturor cheltuielilor sporite şi a rectificării bugetare care dovedeşte, potrivit economiştilor, situaţia dificilă în care se află finanţele României, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a dat marţi asigurări că România nu va depăşi nivelul de deficit asumat faţă de Uniunea Europeană.

România va închide acest an cu deficit sub 3% din PIB, aşa cum s-a angajat, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

"Nu, nu. Vom închide acest an sub 3 (la sută - n.r.) cum ne-am angajat. Oricum, la nivel de european sunt şi vor fi astfel de măsuri pentru că ei au spus, cei de la Comisie, trebuie să luaţi măsuri care să ducă la scăderea acestui deficit. Şi, e posibil, procedural, să se spună: uitaţi, ţările sau ţara x sau y sau împreună, nu au luat astfel de măsuri, trebuie să ia astfel de măsuri. Bun, o să le vadă în bugetul pe 2019", a afirmat Teodorovici.

Potrivit ministrului, pentru primele 10 luni ale anului deficitul este 2,22%. "La 10 luni de zile, 2,22%, cam 21 de miliarde ca sumă, deci ne încadrăm până final de an în 3%", a susţinut Teodorovici.

Amintim că la rectificarea bugetară de săptămâna trecută, Guvernul a tăiat peste 2 miliarde de lei din banii mai multor ministere, printre care cel al Transporturilor, dar şi de la educaţie şi cercetare, pentru a completa sumele necesare plăţii salariilor bugetarilor, alocaţiilor de stat pentru copii şi a unor pensii din Ministerul de Interne.

Mai mult de 1 miliard de lei s-au dus la Ministerul Finanţelor doar pentru plata dobânzii la datoria externă.

În plus, ultima execuţie bugetară publicată de MFP arată o creştere a cheltuielilor de personal cu 25,3% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

O altă măsură care a dus la adâncirea deficitului bugetar este creşterea pensiilor. „Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 12,5%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1100 lei, de creşterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum şi majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie”, se arată în documentul MFP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite