Teodorovici: Planul de finanţare de pe extern s-a depăşit, am luat deja şi pentru anul viitor. Nu ne împrumutăm pentru salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
eugen teodorovici

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat miercuri că împrumutul de 2 miliarde de euro luat marţi de România nu va fi folosit pentru plata salariilor, el menţionând că este o abordare logică ca Guvernul să ia finanţare în timpuri mai bune.

Ministrul a explicat că banii împrumutaţi vor fi folosiţi pentru a finanţa deficitul şi pentru a rostogoli datoria publică.

„Nu ne împrumutăm pentru salarii. Pentru a finanţa partea de deficit în ansamblul său ( se folosesc, n.r). Nu facem noi alocare în zona de pensii, pentru salarii sau pentru investiţii. Noi alocăm ministerelor care au de asumat nişte cheltuieli în timpul anului, acea finanţare necesară. Unul dintre motivele principale pentru care ne împrumutăm este şi pentru a onora obligaţiile de plată pentru împrumuturile luate de anii trecuţi. Se rostogoleşte datoria publică. E o practică mondială”, a declarat Eugen Teodorovici.

De asemenea, ministrul de Finanţe a spus că este o abordare logică faptul că Guvernul nu se împrumută „atunci când arde“.

„Mă întristează când văd presa economică punând astfel de titluri: s-a depăşit planul. De ce nu se spune invers: depăşindu-se planul, abordarea este una logică, Ministerul de Finanţe revine în sfârşit la o abordare logică, în sensul că îşi ia în timpuri mai bune finanţare chiar şi pentru următoarea perioadă şi nu se împrumută atunci când arde, pentru că asta creşte costul de finanţare. Planul s-a depăşit într-adevăr în sensul că am luat deja şi pentru anul viitor, deci prefinanţăm practic ceea ce avem anul viitor de finanţat. Adică este o abordare corectă pe care un stat normal o are”, a explicat Teodorovici.

În ceea ce priveşte costurile de finanţare, ministrul susţine că România are costuri foarte bune.

„Dacă cineva obiectiv compară costul de finanţare pe care România îl are astăzi cu celelalte state din afara UE, din UE şi din zona euro, o să vadă că sunt costuri foarte bune pe care România astăzi le are. Din păcate se creează pe această temă un subiect nejustificat, fel de fel de declaraţii care mai de care mai neadevărate”.

Ministerul Finanţelor a împrumutat marţi 2 miliarde de euro de pe pieţele externe, din care 1,4 miliarde de euro pe maturitatea de 12 de ani, şi 600 milioane de euro prin redeschiderea eurobondurilor pe 30 de ani. Acest împrumut de pe pieţele financiare internaţionale vine după ce spre sfârşitul lunii martie Ministerul Finanţelor a împrumutat o sumă record de 3 miliarde de euro prin euroobligaţiuni, din care 1,35 miliarde euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 milioane de euro pe 15 ani şi 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani.

Cu cele 5 miliarde de euro împrumutate în total, Guvernul a depăşit necesarul de finanţare de pe pieţele externe din acest an, care a fost anunţat la 4,25 miliarde euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite