Trufandalele primăverii s-au scumpit cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartofii şi fructele proaspete au consemnat cele mai mari creşteri de preţuri din primele cinci luni ale acestui an, reiese din datele raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ca în fiecare an, pentru că agricultura autohtonă nu poate furniza aceste trufandale în prima parte a anului, România este nevoită să le cumpere din import. Apoi, când apar produsele noastre, acestea vin cu preţuri deja ridicate la nivelul importurilor.

Asta se vede şi în evoluţia preţurilor în luna mai faţă de aprilie: cartofii s-au scumpit cu peste 21%, iar fructele proaspete – cu mai mult de 11%, cele două sortimente ţinând topul scumpirilor şi pe primele cinci luni, dar şi în mai faţă de luna anterioară.

Aprecierea leului a calmat inflaţia

În rest, am avut şi ieftiniri semnificative, astfel că media generală a scumpirilor – inflaţia – a fost de doar 2,06% în primele cinci luni, 0,23% în mai faţă de aprilie şi 5,3% faţă de aceeaşi lună din 2012. Rata anuală a avut o creştere nesemnificativă, având în vedere că în aprilie aceasta fusese de 5,29%.

image

Preţurile produselor şi tarifele serviciilor care se exprimă de regulă în euro au scăzut cel mai mult în primele cinci luni, reflectând aprecierea monedei naţionale. Telefonia, transporturile aeriene, chiriile şi chiar combustibilii se numără printre ieftinirile din perioada analizată.

„Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (iunie 2012 - mai 2013) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2011 - mai 2012) este 4,7%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum este 4,3%“, arată INS, într-un
comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite