Ultima zi pentru redirecţionarea a 2% din impozit este 31 iulie. Ghid complet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani monede foto pixabay com

Românii care vor să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit aferent anului 2018 mai au timp până pe 31 iulie 2019, să facă acest lucru.

Redirecţionarea unui procent de 2% sau 3,5% din impozit datorat statului este un mecanism prin care persoanele fizice pot ajută organizaţiile nonprofit sau parohiile. Mai exact, sumele de bani redirecţionate vor fi folosite pentru finanţarea activităţilor acestor organizaţii.

Calculatorvenituri.ro a realizat un ghid pentru redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, pe care îl prezentăm mai jos.

Care sunt categoriile de venituri eligibile 

Categoriile de venituri din care se pot redirecţiona cei 2% sau 3,5% de către persoanele fizice sunt următoarele:

  • salarii
  • chirii
  • pensii
  • drepturi de proprietate intelectuală
  • dividende
  • alte venituri impozabile: venituri din activităţi sportive, PFA-uri, etc.

Singura condiţie este ca în anul anterior să fi realizat venituri impozabile în România. Persoanele care au fost în concediu pentru îngrijirea copilului în anul precedent, nu pot redirecţiona 2%  din impozit.

Este important de reţinut că, pentru anul 2019, cei care vor să redirecţioneze 2% din impozitul pe anul 2018, mai pot face asta doar până la 31 iulie 2019.

Despre cota redirecţionată din impozit 

Sumele de bani care pot fi direcţionate de către contribuabili către alţi beneficiari:

  • cota de 2% poate fi direcţionată către entităţile nonprofit care sunt înfiinţate şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult (inclusiv parohii)
  • cota de 3,5% poate fi direcţionată pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale, acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat.

Opţiunea pentru redirecţionarea cotei de 2% sau 3,5% trebuie exercitată în scris, pentru toate tipurile de venituri enunţate mai sus, şi trebuie declarată. Un element de noutate este că aceasta poate fi declarată la plătitorul de venituri. După declararea opţiunii, această rămâne valabilă pentru 2 ani.

Contribuabilii care vor să doneze deducerile din impozitul pe veniturile din salarii sau pensii către ONG-uri trebuie să completeze formularul 230, iar termenul de depunere este data de 31 iulie 2019. Acesta poate fi depus doar de către contribuabilii care obţin venituri din salarii şi din pensii. Pentru celelalte tipuri de venituri din care se poate redirecţiona cota de impozit pe venit, se va depune Declaraţia Unică. În plus, contribuabilii pot să opteze pentru reţinerea şi plata acestor sume direct de către angajator.

Pentru a economisi timp şi resurse, poţi să îl trimiţi direct la ANAF. În acest fel nu se adaugă costuri de procesare şi curierat pentru ONG. Şi elimini riscul de a nu ajunge la timp.  

Bine de ştiut, dacă trimiţi mai multe formulare: 

  • Formularele trebuie grupate în funcţie de domiciliu. Nu pot fi trimise la aceeaşi Administraţie cele care au domicilii diferite.
  • Când pui mai multe formulare în acelaşi plic, trebuie să adaugi un borderou şi o împuternicire.

Ca să evite situaţiile în care declaraţiile sunt depuse în numele altui contribuabil, Fiscul va trimite o înştiinţare către persoanele fizice prin care îi va informa cu privire la direcţionarea cotei de 2% sau 3,5%  din impozit. Contribuabilii au la dispoziţie 30 de zile să anunţe administraţia financiară în cazul în care există inadvertenţe referitoare la completarea formularului sau a fost semnalată o situaţie de fals în acte.

Cum poate fi depus formularul 230 

Formularele 230 pot fi depuse astfel: 

  • direct la ghişeul administraţiei financiare
  • la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire
  • online, prin serviciul SPV (Spaţiul Privat Virtual) pe pfinternet.anaf.ro
  • online, semnat electronic cu certificatul digital calificat pe decl.anaf.mfinante.gov.ro

După depunerea cererii, sumele donate prin redirecţionarea cotei de 2% sau de 3,5% din impozitul anual vor fi virate în cel mult 90 de zile.

Pasul 1: Descarcă Formularul 230 - la linkul acesta

Pasul 2: Completează-l cu datele tale (secţiunile I şi II) şi semnează-l. Nu este nevoie să completezi suma.

Pasul 3: Trimite-l prin poştă / curier către Administraţia Financiară de care aparţii cu domiciliul. Detalii adrese – aici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite