Bani

articolul anterior articolul urmator

Unii pensionari pot primi în plus câte 650 lei pe lună. Ce condiţii trebuie să îndeplinească DOCUMENT

9
7 Dec 2019 13:31:12
Autor: Afrodita Cicovschi
Pentru banii primiţi în plus, pensionarii nu trebuie să plătească impozit pe venit şi nici contribuţii sociale. FOTO 123 RF
Pentru banii primiţi în plus, pensionarii nu trebuie să plătească impozit pe venit şi nici contribuţii sociale. FOTO 123 RF

Toate comisiile speciale din cadrul Senatului, dar şi Consiliul Economic şi Social, au dat aviza favorabil unui proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că anumite categorii de pensionari pot primi, de anul viitor, câte 650 lei în plus pe lângă pensie, dacă îndeplinesc anumite condiţii.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de 24 de parlamentari, prevede că pensionarii care se angajează să-şi crească nepoţii, pentru a permite părinţilor acestora să meargă la serviciu, pot primi lunar, pe lângă pensie, câte 650 de lei.
 
„Indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei se acordă pe bază de cerere a unuia dintre bunici, însoţită în mod obligatoriu de actele doveditoare privind calitatea solicitantului, relaţia acestuia cu nepotul/nepoata pentru care solicită dreptul şi acordul părinţilor”, se arată în expunerea de motive.
 
Cererile se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor muncipiului Bucureşti, după caz, acolo unde îşi are domiciliul pensionarul care face solicitarea.
 
Indemnizaţia pentru creşterea nepotului se stabileşte începând cu data depunerii cererii şi încetează odată cu încetarea dreptului la stimulentul de inserţie primit de mamă.
 
Alte situaţii în care se poate suspenda alocarea indemnizaţiei de creştere a nepotului este dacă bunicul execută o pedeapsă privativă de libertate sau a decedat sau se constată că timp de 3 luni consecutive s-au înregistrat mandate poştale returnate.
 
Cei 650 lei nu se impozitează şi nu se percep contribuţii sociale.
 
Proiectul de Ordonanţă de urgenţă ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, după ce va fi fost adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Cel Mare Scarambeu
7.12.2019, 13:56:28

Astia or fi crezut ca toate ploșnițete din politica romaneasca se leapada de politica si se reped sa-și creasca nepoții???

+3 (3 voturi)
Aurel Paun
7.12.2019, 14:04:20

"...prevede că pensionarii care se angajează să-şi crească nepoţii, pentru a permite părinţilor acestora să meargă la serviciu, pot primi lunar, pe lângă pensie, câte 650 de lei." Acest proiect de OUG, initiat de parlamentari!!!, este o facatura populista de origine PSD, inaintea alegerilor. Acest proiect permite efectuarea de smecherii si insusire a indemnizatiei in mod ilegal intrucat nimeni nu poate controla ca bunicii au grija de nepoti cel putin 8 ore zilnic. Aranjamente intre parinti si bunici pentru furtul de bani de la stat nu sunt excluse. Si eu sunt bunic si am 3 nepoti intre 8 ani si 1 an si imi fac datoria de bunic asa cum pot, fara pretentii de la STAT. Daca bunicii au nevoie de ajutor material pot apela la parintii nepotilor de care au grija.

+3 (3 voturi)
foarte atent
7.12.2019, 14:43:30

hmm...poate reformulati pe romaneste : "încetarea dreptului la stimulentul de inserţie primit de mamă. "" !?

dominic paul
7.12.2019, 14:59:46

Desigur trebuie sa demonstreze activitatea desfasurata.

+2 (2 voturi)
Hoher Herman
7.12.2019, 15:02:49

"unii...." Nu va este bah rusine? Toate, da' toate legile au "exceptii". Parintii aia nu pot sa dea bani pentru cresterea copilului daca tot se duc la munca? De ce sa-i creasca din taxele altora? Bah, voi faceti legile pe marginea santului?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările