Vedetele scumpirilor în 2013. Ce creşteri de preţuri ne aşteaptă în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile produselor alimentare, ale mărfurilor nealimentare şi tarifele pentru diverse servicii au crescut în 2013 cu puţin peste 1%, o majorare relativ scăzută comparativ cu evoluţia din ultimii ani. Alimentele chiar s-au ieftinit cu aproape 2,5%, în timp ce produsele nealimentare şi serviciile s-au scumpit cu peste 3%. Totuşi, pe fiecare categorie în parte au existat vedete ale scumpirilor.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică pe primele 11 luni ale anului 2013, la capitolul mărfurilor alimentare, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la fasole boabe şi cartofi, de peste 10%. Mai exact, fasolea s-a scumpit cu 13,84%, asta după ce în 2012 a marcat o creştere de preţ de 25%. Cartofii s-au scumpit şi ei cu 10%, după un avans al preţului de 32% în 2012. Astfel, un kilogram de cartofi a ajuns să fie vândut în pieţe cu 3-4 lei, iar acesta s-ar putea scumpi în următoarea perioadă având în vederea epuizarea stocurilor deţinute de producători. Scumpiri de peste 3% s-au mai înregistrat în primele 11 luni ale anului la unt, bere şi la conservele şi alte produse din peşte. 

La categoria mărfurilor nealimentare, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în 2013 la gaze, cu 9,25%, şi la energie electrică, cu 7,9%. Este de menţionat faptul că preţul la gaze şi energie electrică este majorat treptat conform unui calendar de liberalizare. Pentru următorul an, calendarul prevede noi scumpiri. Autorităţile au anunţat deja creşterea cu 1% a preţului la gaze pentru consumatorii casnici şi cu 1-2% pentru cei industriali, iar pentru energie electrică urmează să fie anunţate noi creşteri de preţ. Ţigările s-au scumpit şi ele cu peste 8,5% în 2012, în principal pe fondul creşterii accizei pentru aceste produse. 

Tarifele la serviciile de apă, canal şi salubritate au crescut în acest an cu aproape 12%, după o scumpire de aproape 7% în anul precedent. Majorări de tarife s-au efectuat şi la transportul urban, cu 4%, şi la serviciile de îngrijiri medicale, cu 3%.

Scumpiri în lanţ în 2014

Preţurile de consum vor creşte anul viitor cu 3%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publibat de Banca Naţională a României (BNR) în luna noiembrie. Astfel, o rată anuală a inflaţiei mai mare decât cea de 1,8% prognozată de banca centrală pentru finalul anului 2012. Numai că oficialii BNR au precizat că ultimul Raport asupra inflaţiei a fost realizat în luna septembrie, iar prognozele nu includ ultimele măsuri fiscale anunţate de guvernanţi, respectiv schimbarea modului de calcul al accizelor, introducerea unei accize suplimentare de 7 eurocenţi pe carburanţi, amânată cu trei luni până la începutul lunii aprilie, şi taxa pe construcţiile speciale. Astfel, rata inflaţiei a putea ajunge la finele lui 2014 cu mult peste ultima prognoză a băncii centrale. 

Până în acest an, accizele se calculau în funcţie de cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) la 1 octombrie al anului precedent. Numai că în această toamnă, Guvernul Ponta a decis să schimbe modul de calcul al accizelor, mai exact, să indexeze această taxă cu rata inflaţiei. Inflaţia luată în calcul pentru accizele din 2014 este cea medie anuală din luna septembrie, respectiv 4,77%. Acestă indexare echivalează cu un curs de 4,38 lei/euro, în condiţiile în care, la 1 octombrie 2013, a publicat un raport în scădere, de 4,4485 lei/euro.          

Astfel, anul viitor se vor scumpi toate produsele accizabile: alcool, tutun, produsele de lux sau carburanţii. Creşterea costurilor din accize vor fi transferate de comercianţi clienţilor finali. Iar scumpirea carburanţilor va atrage după sine alte scumpiri. Vorbim de toate mărfurile transportate de mijloace de transport alimentate cu carburanţi. Iar dacă acciza de 7 eurocenţi la carburanţi, amânată momentan până în aprilie, va fi introdusă, carburanţii se vor scumpi şi mai mult, iar de aici scumpirile se vor propaga pe toate sectoarele. 

Aşa-zisa taxă pe stâlp va genera şi ea scumpiri pentru românul de rând. Autorităţile nu au definit deocamdată termenii finali de aplicare a taxei pe construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei. Taxa cuprinde, de fapt,  toate obiectele susceptibile de a fi taxate prin impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, însă nu este foarte clar la ce valoare se va face calculul şi asupra căror active. Un lucru este cert: această taxă se va vedea în facturile consumatorilor finali.

Impozitul ar putea fi aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nuclearo – electrice, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare – descărcare sau coşuri de fum şi turnuri de răcire. Toate companiile care vor fi obligate să plătească acest impozit vor transfera costurile consumatorilor finali. 

Alte scumpiri, de la chirii, facturi de telefon şi până la produsele de pe rafturile magazinelor, ar putea fi generate de o eventuală scumpire a euro, după un an de acalmie pe pieţele financiare. Analiştii economici se feresc să dea prognoze privind cursul de schimb, însă eventuale turbulenţe pe scena politică sau amânarea analizei scrisorii de intenţie de către boardul FMI ar putea duce la deprecieri ale leului. Toate aceastea vor fi resimţite, într-un final, în buzunarul românului de rând. 


Mai puteţi citi: 

Ce scumpiri îi aşteaptă pe locuitorii din Republica Moldova în anul 2014. Politica bugetar-fiscală pentru anul 2014 a Republicii Moldova a fost votată de deputaţi, în a doua lectură, după discuţii controversate, în urma cărora mai multe propuneri ale opoziţiei nu au fost acceptate de majoritatea parlamentară.

Cinci produse care te vor costa mai mult în 2014. Pe fondul majorării accizelor începând cu luna ianuarie a anului viitor, câteva produse vor cântări mai greu în coşul zilnic de cumpărături.

Topul scumpirilor la alimente din acest an: fasolea, cartofii şi untul au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri. Rata anuală a inflaţiei a fost în noiembrie de 1,83%, în uşoară scădere de la 1,88% în luna octombrie, preţurile de consum rămânând relativ stabile comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cele mai semnificative scumpiri la alimente s-au înregistrat în primele 11 luni ale anului la fasole boabe, cartofi şi unt.

Băsescu spune că i-a propus lui Ponta să introducă acciza suplimentară pe carburanţi în iunie, dacă nu se închide bugetul, dar premierul nu a acceptat. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, că, la întâlnirea pe care au avut-o la Cotroceni, i-a propus premierului Victor Ponta să nu introducă acciza de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi de la 1 ianuarie, dar dacă nu se închide bugetul să o introducă din iunie, însă acesta nu a vrut.

Cu ce-i momeşte Guvernul pe benzinari ca să nu crească preţul carburanţilor în urma introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru. Guvernul negociază cu reprezentanţii companiilor petroliere scăderea cotei de biocarburant care ar trebui majorată, conform legii, începând cu anul viitor la benzină şi amânarea întregului calendar în care această cotă urmează să crească semnificativ în următorii ani. Propunerile vin în contextul în care Executivul încearcă să convingă benzinarii să nu majoreze preţul carburanţilor ca urmare a introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru.

Palavra lui Palada. Surprize cu accize. Despre o fenomenală inginerie fiscală. Nu credeam să regretăm atât de rapid tăcerile solemne ale lui Andrei Zaharescu. Noul purtător de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, are o limbariţă pe măsura tăcerilor celuilalt. Dacă însă îi distilăm bine de tot diareea verbală, observăm că purtătorul de cuvânt îşi respectă milimetric fişa postului. Realmente, omul poartă cu sine un singur cuvânt: propagandă.

Să spargem misterul noii taxe pe combustibili: denumirea corectă, destinaţia exactă. „Adevărul” vă prezintă denumirea corectă şi destinaţia exactă ale celor 7 eurocenţi pe litrul de combustibil pe care îi vom plăti de la 1 ianuarie 2014.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget: Acciza la carburanţi creşte din cauza pericolului deflaţiei. E o problemă în toată EuropaCreşterea accizelor şi impunerea uneia supimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi vin în contextul pericolului deflaţiei, care se manifestă în toată Europa, inclusiv în Germania, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

Bugetul pe 2014, făcut pentru baronii locali. Cum ar putea fi acoperit din bani europeni.Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să renunţe la acciza pe combustibil şi a venit cu o soluţie: mai puţini bani de la bugetul de stat pentru baronii locali şi o mai bună utilizare a fondurilor europene care le revin. “Adevărul” a analizat propunerea făcută de şeful statului şi modul în care poate fi pusă în practică.

Traian Băsescu: „Dacă nu vor renunţa la creşterea cu 7 eurocenţi a accizei la benzină, le trimit bugetul înapoi”. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1, că va trimite înapoi bugetul de stat pe 2014, dacă se păstrează creşterea accizei la benzină cu 7 cenţi şi se menţine creşterea cu o mie de miliarde la ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea.

Biletele de avion se scumpesc cu 15% din cauza majorării cu aproape 19% a accizelor la kerosen de la 1 ianuarie 2014. Majorarea accizelor la kerosen (principalul carburant al aeronavelor) cu 18,6% de la 1 ianuarie se va transfera aproape integral în preţul biletelor. Scumpirile vor interveni imediat ce operatorii vor cumpăra carburant cu noile accize.

Guvernul se aşteaptă ca preţul benzinei şi al motorinei să crească cu 30-40 de bani pe litru în urma introducerii noilor accizeModificările care vor fi operate de Guvern începând cu anul viitor în cazul accizelor aplicate carburanţilor vor genera o scumpire a benzinei şi motorinei cu 30-40 bani pe litru, în funcţie de produs, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor. În prezent, preţul sortimentelor de benzină cele mai vândute variază între 5,5-5,9 lei/litru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite