Bani

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Bani gratis: venit minim garantat pentru fiecare cetăţean al UE, o iniţiativă venită din 15 ţări. Cât ar trebui să primească românii

57
29 Jul 2013 17:54:37
Autor: Dan Străuţ
Banii aferenţi venitului minim garantat s-ar putea acorda printr-o lege adoptată de Parlamentul European
Banii aferenţi venitului minim garantat s-ar putea acorda printr-o lege adoptată de Parlamentul European

O iniţiativă inedită, promovată de organizaţii din 15 ţări membre UE, prevede ca fiecare cetăţean al Uniunii să aibă garantat un venit minim din care să-şi asigure existenţa fără a munci sau a îndeplini alte îndatoriri faţă de comunitate. Iniţiativa se numeşte „Unconditional Basic Income“ (UBI) şi trebuie susţinută prin strângerea a un milion de voturi până în ianuarie 2014.

Este vorba despre o anumită sumă de bani pe care ar urma să o încaseze fiecare locuitor al unui stat membru UE, potrivit unei propuneri înaintate de cetăţeni din 15 ţări - Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Marea Britanie.

Ce vor petiţionarii

Iniţiatorii demersului solicită un text de lege care să stipuleze că „fiecare persoană, indiferent de vârstă, strămoşi, loc de domiciliu sau de rezidenţă, profesie etc. va avea dreptul să primească o alocaţie“. Banii urmează să fie acordaţi necondiţionat.

Noi privim venitul de bază ca pe un drept al omului care nu trebuie să depindă de nici o precondiţie sau obligaţie de a avea salariu plătit, de a fi integrat în serviciul public sau de a se comporta potrivit cu rolurile tradiţionale de gen. Venitul de bază nu va fi condiţionat de alte venituri, economii sau proprietăţi“, afirmă iniţiatorii demersului.

Ce sumă ar primi fiecare român

Cât de mare trebuie să fie suma la care fiecare european va avea dreptul fără să mişte un deget?
Venitul net minim al fiecărui cetăţean trebuie să se afle peste nivelul de sărăcie potrivit standardelor UE, care corespunde cu 60% din aşa-numitul venit echivalent median naţional. În special în ţările în care majoritatea oamenilor au un venit mic, deci unde venitul median naţional este scăzut, trebuie să se folosească un standard alternativ (de exemplu, coşul cu cumpărături) pentru a se determina suma venitului de bază şi a garanta astfel o viaţă decentă, siguranţă materială şi participare deplină a oamenilor la viaţa socială“, explică petiţionarii.

Ce venit ne asigură un nivel de trai decent

Potrivit calculelor „Adevărul“, pentru a acoperi toate costurile vieţii, respectiv pentru a-şi putea asigura toate produsele şi serviciile din componenţa coşului minim de consum, fiecare român are nevoie de cel puţin 850 de lei, fără chirie. Adică să fie proprietarul locuinţei sale şi să plătească doar impozite, întreţinerea locuinţei, hrana zilnică şi abonamentele de bază pentru transport şi telecomunicaţii (cablu, TV, telefon).

De altfel , coşul minim de consum este calculat, în România, pentru a stabili cuantumul salariului minim pe economie, care în prezent este de 800 de lei brut.

Dacă ar fi să luăm de bună iniţiativa europenilor care au semnat petiţia, românii ar putea primi, aşadar, 850 de lei lunar, dar nu ca salariu minim (care presupune un număr de ore de muncă), ci ca venit minim garantat – necondiţionat şi fără a munci.

Unde se pot adresa românii

Cum era de aşteptat, la această inititivă a aderat şi un grup de români. Ei au creat şi o pagină de Internet, cu explicaţii, care se poate accesa AICI.

Un prim scop al promotorilor este ca până la 14 ianuarie 2014 să fie strânse un milion de semnături de adeziune, fapt ce „va obliga Comisia Europeană să examineze iniţiativa cu mare atenţie şi să transmită o propunere legislativă către Parlamentul European“.

Detalii complete privind această iniţiativă pot fi găsite AICI

UPDATE:

Până astăzi, la ora 13.00, pe site-ul oficial al iniţiativei s-au înregistrat peste 63.000 de voturi pentru adoptarea venitului minim garantat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

Florin E Ionescu
29.07.2013, 19:42:33

nu stiu ce e cu titlul asta rautacios, insa mi se pare o idee excelenta, daca, in momentul de fata patronii isi bat joc de noi, prin niste salarii de mizerie - la o asemenea masura si firmele ar fi obligate sa isi motiveze salariatii, iar lucrurile s-ar schimba in bine!

0 (24 voturi)
Camelian Propinatiu
29.07.2013, 19:51:49

850 lei e salariul unui debutant in educatie si exista perspectiva ca pentru astfel de activitati sa fim nevoiti sa recurgem la voluntariat.

+6 (8 voturi)
Camelian Propinatiu
29.07.2013, 19:59:39

850 lei este salariul unui debutant in educatie si exista perspectiva ca pentru astfel de activitati sa fim nevoiti a recurgem la voluntariat!

+1 (3 voturi)
Marius Chelaru
29.07.2013, 20:04:12

Stiu o gramada de lume care renunta la serviciu platit cu 800 lei sa stea acasa pe 400 lei. Vai si amar daca le da 850. Pai nu i-ar mai motiva nimic. Si revin la intrebarea care ma macina: Cine imi va mai plati mie pensia peste 20 de ani?????

+7 (23 voturi)
Oana Damian
29.07.2013, 19:48:49

Initiativa mi se pare ok, mai ales pentru ca in ultimavreme au ramas foarte multe persoane fara loc de munca. Am incercat sa votez , dar nu pot din pricina faptului ca in Romania, codurile postale nu indeplinesc formatul necesar (sincer, habar n-am cum ar trebui sa arate ca sa poata fi acceptat).

-2 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările