Veste bună de la ANRE: Vom scăpa de liberalizarea gazelor înainte de termen, datorită ieftinirilor de pe plan internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niculae Havrileţ, şeful ANRE, va prezenta FMI o nouă formulă de liberalizare a gazelor   FOTO Mediafax
Niculae Havrileţ, şeful ANRE, va prezenta FMI o nouă formulă de liberalizare a gazelor   FOTO Mediafax

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va propune Fondului Monetar Internaţional (FMI) o liberalizare timpurie a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici, având în vedere că preţurile pe pieţele internaţionale au scăzut foarte mult, a declarat, luni, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei.

„Vom analiza, împreună cu FMI şi Banca Mondială, stadiul liberalizării pieţei gazelor şi vom propune o liberalizare timpurie, având în vedere că preţul gazelor pentru consumatorii casnici de pe pieţele internaţionale şi de pe bursa internă este mai mic decât cel preconizat de noi“, a spus Havrileţ, citat de Agerpres.ro.

Mai exact, datorită scăderii cotaţiilor petrolului a scăzut foarte mult şi preţul gazelor de import, deoarece Gazprom leagă preţul gazelor de cel al ţiţeiului în contractele sale, cu o întârziere de transmitere de 6-9 luni.

Preţul petrolului a scăzut de la 115 dolari pe baril în vara anului 2014 până la niveluri în jurul a 30-40 de dolari pe baril. Astfel, gazele de import sunt mai ieftine acum decât cele româneşti aflate în depozitele subterane. De asemenea, preţul gazelor de import este apropiat celui de producţie internă.

„Preţurile la gazele naturale destinate consumatorilor casnici ar putea creşte cu 3% din iulie 2015. Totuşi, dacă preţurile vor rămâne aşa pe plan internaţional sau vor scădea, această creştere nu va avea loc“, a mai declarat Havrileţ, conform News.ro.

„În condiţiile în care nu mai există o mare diferenţă între piaţa reglementată şi cea liberă, iar preţul la gaze va fi mai mic decât cel estimat de noi, considerăm că putem vorbi despre o liberalizare timpurie a preţurilor“, a punctat şeful ANRE.

Calendarul de liberalizare prevede o creştere cu 6 lei pe MWh pentru preţul gazelor plătit de consumatorii casnici începând cu această vară. În prezent, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţie internă pentru consumatorii casnici este de 60 de lei pe MWh. 

Conform calendarului negociat, liberalizarea urma să se încheie în anul 2018 pentru populaţie, cu posibilitatea prelungirii până în 2021, dacă acest lucru era cerut de condiţiile de piaţă.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de noul şef al instituţiei pentru România, Reza Baqir, efectuează o vizită în România în perioada 2 — 15 martie 2016, pentru evaluarea anuală a economiei româneşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite