Bani

articolul anterior articolul urmator

Vestea mult-aşteptată pentru românii cu credite în franci elveţieni. O bancă din România, obligată de instanţă să restituie sumele din fluctuaţiile CHF

8
18 Jun 2021 11:58:48
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: CSALB
Imagine: CSALB

Banca Raiffeisen a fost obligată de Tribunalul Specializat Cluj-Napoca să restituie unui client sumele de bani pe care le-a perceput în plus la ratele de credit faţă de cursul din 2008 al francului elveţian, în condiţiile în care CHF a cunoscut, în ultima decadă, chiar şi o triplare a cursului faţă de leu.

UPDATE Reprezentanţii Raiffeisen Bank spun că banca va respecta hotărârea instanţei, dar menţionează că aceasta este contrară practicii generale din România şi a dreptului Uniunii Europene şi că îşi rezervă dreptul de a o ataca.
 
„Raiffeisen Bank va respecta hotărârea instanţei aşa cum a fost ea pronunţată. Nu putem însă să nu constatăm că este o practică izolată, a unui complet de la Tribunalul Comercial Cluj, contrară practicii generale din România, dar şi dreptului Uniunii Europene. Pornind de la această constatare, ne rezervăm dreptul de a formula o cale extraordinară de atac pentru încălcarea de către instanţă a dreptului comunitar“, au precizat reprezentanţii Raiffeisen Bank.
 
Ştirea iniţială:
 
„Banca Raiffeisen a fost obligată la îngheţarea cursului CHF la doar 2.3 lei / Franc Elveţian şi în acelaşi timp obligată să restituie toţi banii plătiţi de către împrumutat din 2008 şi până în prezent ca excedent peste cei 2.3 lei/ CHF, la care se adaugă dobânda legală. Decizia vine la o zi de la pronunţarea CCR pe legea Dării în plata care viza reechilibrarea contractelor (varianta mult redusă a îngheţării cursului CHF)”, a declarat pentru „Adevărul” avocatul Adrian Cuculis.
 
Tribunalul Specializat Cluj a admis apelul formultat de Ilonka şi Călin Raoul Solosi împorva sentinţei civile a Judecătoriei Cluj-Napoca.
 
Redăm principalele puncte din soluţia definitivă şi iervocabilă a instanţei din dosarul 22275/211/2019:
 
  • Constată caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută parţială a clauzei (…) din contractul de credit (…) încheiat între pârâta împrumutătoare şi reclamanţii împrumutaţi consumatori, în măsura în care îi obligă pe reclamanţii împrumutaţi consumatori să suporte variaţiile, pozitive sau negative, ale cursului de schimb al BNR aplicabil CHF/RON la data încheierii contractului de credit, 2 octombrie 2008: 1 CHF = 2,3886 RON.
  • În urma eliminării clauzei parţial abuzive, nule absolut, arătate mai sus, restituirea de către reclamanţii împrumutaţi consumatori a împrumutului către pârâta împrumutătoare (…) are loc după cum urmează: banca pârâtă împrumutătoare are obligaţia de a accepta plata voluntară din partea reclamanţilor împrumutaţi consumatori sau, după caz, de a debita oricare cont al reclamanţilor împrumutaţi consumatori utilizând următoarea formulă: suma de rambursat în CHF conform graficului de rambursare X 2,3886 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei.
  • Obligă pârâta împrumutătoare să restituie reclamanţilor împrumutaţi consumatori, în lei, utilizând cursul de schimb 1 CHF = 2,3866 RON, toate sumele de bani percepute în plus şi/sau debitate în plus din conturile reclamanţilor faţă de sumele pe care reclamanţii trebuiau să le plătească conform formulei de calcul: suma de rambursat în CHF conform graficului de rambursare X 2,3886 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei, pe parcursul perioadei cuprinse între data încheierii contractului de credit (din – n.r.) 2 octombrie 2008 şi data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, plus dobânda legală, calculată pentru fiecare sumă de restituit de la momentul încasării şi până la momentul restituirii”.
 
Instanţa precizează că dobânda legală reprezintă dobânda pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi în temeiul contractului de credit din 2 octombrie 2008 au fost guvernate de OG nr. 9/2000, respectiv reprezintă dobânda penalizatoare prevăzută de art. 3 alin. 2 din OG nr. 13/2011 pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi în temeiul contractului de credit  au fost sau sunt guvernate de OG nr. 13/2011.
 
Dobânda legală se va calcula asupra sumelor plătite în plus calculate în lei, la cursul de schimb CHF/RON al BNR de la data efectuării plăţii fiecărei astfel de sume, au mai dispus judecătorii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Brascombre
18.06.2021, 12:52:09

Masura comunista. De ce si-au luat credite in franci elvetieni daca veniturile lor erau in lei? Pentru ca dobanda era mai mica. Altfel spus, au vrut sa faca o afacere. Si cand faci afaceri iti asumi riscuri, cum ar fi cresterea cursului. Doar ca schema nu a mers. Cursul a crescut si micii afaceristi nu si-au mai putut plati ratele. Si ca niste capitalisti adevarati s-au dus cu caciula in mana la stat sa le dea. Daca ari fi scazut cursul erau de acord sa plateasca in plus? Nu cred. Atunci ar fi fost afaceristi smecheri si vizionari.

-3 (5 voturi)
Florescu Constantin
18.06.2021, 13:03:46

CHF era considerata valuta exotica desi CHF are acoperire in aur. A crescut pretul aurului a crescut CHF. Exotici au fost mioriticii. Nu trebuia sa se restituie nimic.

-5 (9 voturi)
Surpateanu Dan
18.06.2021, 13:12:43

Iti raspund eu! Ca sa nu te inflamezi, precizez ca nu sunt nici reprezentant al bancii, nici nu am credit in franci elvetieni. Pe scurt - banca a dat credite in monede exotice, fara sa aiba cel mai mic motiv sa o faca, altul decat lacomia. Din ce am inteles, banii s-au dat in lei (asa ca nimeni n-a vazut francii aia in realitate) si chiar daca dadea in franci nu avea alt motiv sa doreasca tot franci si nu lei la cursul de la efectuarea imprumutului. Elvetia este 0 la nivel mondial - ma refer la importanta monedei ei pe plan mondial. Si chiar de ar fi fost in oricare alta moneda, imprumutul pune in spatele celui care se imprumuta niste riscuri pe care banca nu are dreptul sa le puna. In loc sa aiba un singur risc monetar (acela al leului), i se puna in carca si un al 2-lea risc, mult mai mare, al leului fata de valuta respectiva. Este in acelasi timp si un comision foarte mare mascat si o dorinta de a falimenta clientul. Desi initial pare ca banca este cea care castiga, ea de fapt pierde, prin faptul ca pierde clienti si renume. Acolo unde renumele este tot!

+1 (5 voturi)
Zürich
18.06.2021, 13:18:18

Nici bancile nu au facut nimic ca sa-i constientizeze de riscuri la semnarea contractelor. In Romania bancile au facut profit nerusinat prin ducerea la ruina a multora. Aceasta problema a avut-o si Ungaria si a fost transata categoric in DEFAVOAREA bancilor - si n-a fost una care sa dea faliment !

-3 (7 voturi)
Brascombre
18.06.2021, 13:29:00

Banii s-or fi dat in lei clientilor, dar banca avea pozitia acoperita de credite pe care le luase la randul ei in franci elvetieni. Deci trebuia sa dea inapoi tot franci elevtieni. Ca bancile sunt lacome si parsive nu contesta nimeni. Tocmai de aia nu trebuie sa-ti asumi riscuri inutile cu bancile. Si nu este un abuz, pentru ca n-au venit peste clienti in casa sa le bage francii pe gat. "Afaceristii" si-au facut niste calcule si au realizat ca le da mai bine in CHF, decat in EUR sau RON, si nu s-au mai gandit la riscuri. Cat de naiv sa fii sa crezi ca 25, 30 de ani cursul va ramane stabil? Se puteau asigura contra fluctuatiei de curs, dar atunci costul creditului i-ar fi dus probabil la valoarea unuia in EUR sau RON. Asa ca au mers pe burta. Vad ca tu te-ai inflamat. Nicio banca nu vrea sa-si falimenteze clientul. Nu vor sa-si bata capul cu recuperarea datoriilor. Vor sa aiba clientul pe viata si sa le plateasca maximul posibil la scadenta.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările