Victor Ponta vrea să pună mâna pe banii CEC-Bank

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Cec Bank de pe Calea Victoriei din Capitală FOTO Arhivă Adevărul
Sediul Cec Bank de pe Calea Victoriei din Capitală FOTO Arhivă Adevărul

Credeam că s-au lămurit lucrurile după publicarea contractului de credit al Ioanei Băsescu cu CEC-Bank. N-a fost aşa.Foarte mulţi specialişti, liberalul Sebastian Vlădescu printre ei, s-au pronunţat spunând că nu e nimic ilegal în creditul acordat.

Trebuie să fii cel puţin imprudent, dacă nu inconştient, ca la un astfel de nivel să nu respecţi strict legislaţia, ştiind că acel contract de creditare va fi analizat cu lupa. În mod sigur au fost consultaţi şi experţi ai BNR, înaintea tranzacţiei propriu-zise.

Victor Ponta nu şi-a schimbat opinia că a fost vorba de o încălcare a legii, de care a profitat Traian Băsescu.

Ura viscerală faţă de preşedintele Băsescu îi întunecă minţile, a devenit iraţional.

Întrebat dacă răspunsul lui Victor Ponta a fost:

„Nu. Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, pentru că este singurul care are competenţa de a face schimbări în conducerea CEC, şi îl susţin total să verifice foarte clar lucrurile şi să propună măsurile care se impun. O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încredere că ştie să-şi facă treaba".

Deşi, premierul este conştient că:

„Activitatea strict bancară se verifică de către BNR, activitatea CEC, ca şi a EXIM BANK, pentru că sunt cele două bănci care au încă capital integral de stat, activitatea de ansamblu este, evident, în supravegherea Ministerului de Finanţe, pentru că Ministerul de Finanţe este acţionarul, adică e proprietarul".

Ce urmăreşte Victor Ponta în legătură cu preşedintele CEC-Bank?

1. Să-l schimbe, totuşi, pe Radu Ghetea şi atunci, în conştiinţa largă a publicului va rămâne „vina” acestuia de a fi acordat un credit ilegal familiei Băsescu. Avantaj în campania electorală din 2014, când amănuntele cazului se vor fi uitat.

2. Să pună mâna pe banii CEC-Bank, pentru a-i folosi în anul electoral 2014. Lucrurile nu sunt aşa simple cum par să fie, pentru că din anii '90 a curs multă apă pe Dâmboviţa şi legislaţia privind protecţia băncilor s-a schimbat mult. A trecut timpul când Florin Georgescu, pe atunci ministru de Finanţe, îi alinia la el în birou pe toţi preşedinţii de bănci şi le spune: „hai, scoateţi banii!”.

Şi totuşi, dacă în anul electoral 2014 CEC-ul va contribui la finanţarea economiei, a proiectelor de infrastructură, va ajuta guvernul cu împrumuturi avantajoase şi la dobânzi mici, chiar la limita legii, ar fi un plus de finanţare, fără mare bătaie de cap, pentru baronii locali si pomeni electorale.

Să fie devalizată, cum a fost Bancorex şi Banca Agricolă pe timpul lui Iliescu, este greu de crezut, există o legislaţie de protecţie care nu poate fi încălcată nici măcar de către Victor Ponta. Iar schimbarea preşedintelui CEC nu se face aşa uşor, fără acordul BNR, indiferent ce zice şi gândeşte Chitoiu, ministrul Finanţelor.

3. A treia ipoteză, cea mai puţin probabilă, ar fi privatizarea CEC sub acest pretext, al neregulilor in creditare, 3-4 miliarde de euro, cât ar lua pe ea, n-ar da deloc rău în puşculiţa bugetară a USL, după modelul liberal din 2007, când a fost vândută BCR.

Doar că Ponta-PSD nu este de acord ca statul să rămână fără instrumente bancare în îndeplinirea propriilor politici, aşa că nu este de presupus să se întâmple această variantă.

Cel mai probabil, odată cu Ghetea va fi schimbat întreg Consiliu de Administraţie care a permis „blasfemia” ca o bancă de stat să acorde un împrumut duşmanului său de moarte, Traian Băsescu. Va fi şi o lecţie pentru alte instituţii ale statului să nu mai facă vreun „favor” familiei Băsescu.

Noua conducere a CEC-Bank va permite Guvernului Ponta un acces mai facil la banii băncii, împrumuturi şi finanţări la dobânzi modice, chiar dacă aceste împrumuturi periclitează sănătatea financiară a băncii. Nu trebuie să aibă şi Bancorex-ul un urmaş în era Victor Ponta?

Să vedem, însă, poziţia BNR, inclusiv în problema schimbării managementului de la CEC, fără motive bine fundamentate, cusute cu aţă albă, cum vrea Ponta-Chitoiu să facă. Iar noul presedinte al CEC trebuie sa primeasca, în mod sigur, binecuvântarea BNR, aşa că nu este deloc simplu să-ţi pui acolo un om de paie.

Dar şeful liberalilor, Crin Antonescu, şeful lui Chitoiu pe linie de partid, ce are de spus?

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite