Încă o înfrângere pentru Rusia: Gazprom anulează extinderea gazoductului Nord Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazoductul Nord Stream a fost inaugurat în 2011
Gazoductul Nord Stream a fost inaugurat în 2011

Gigantul rus Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, a anulat extinderea cu încă două segmente a gazoductului Nord Stream, care conectează Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, din cauza „situaţiei politice complicate“, scrie The Moscow Times, care citeaza surse din cadrul societăţii de stat.

„Situaţia politică este în acest moment complicată. Noi nu am primit acces la  (conducta) Opal (din Germania – n.r.). De ce să mai construim încă două extensii? Nu le construim“, a spus una din surse, potrivit publicaţiei citate.

Gazprom anunţa anul trecut că ar putea extinde gazoductul Nord Stream din Germania până în Marea Britanie. Însă aceasta din urma este un critic fervent al Rusiei, din cauza anexării Crimeei şi a implicării Moscovei în conflictul din estul Ucrainei, astfel că Gazprom nu mai are niciun plan de extindere a conducte până în această ţară.

Nord Stream este constituit din două conducte paralele şi are o capacitate de livrare de 55 de miliarde de metri cubi de gaze, destul cât să acopere 10% din consumul anual al Uniunii Europene.

Realizarea a încă două conducte ar fi dublat capacitatea Nord Stream. Momentan, Nord Stream funcţionează la jumătate din capacitate, Gazprom deoarece are numai un acces limitat la conducta Opal, care leagă Nord Stream de Cehia, de-a lungul Germaniei.

Gazprom a cerut anul trecut acces total la gazoductul Opal, dar negocierile au fost complicate de tensiunile dintre Rusia şi Uniunea Europeană. În luna noiembrie, Comisia Europeană a amânat decizia finală pentru accesul la conducta Opal pentru sfârşitul lunii ianuarie. Potrivit legislaţiei europene, pe un gazoduct poate fi rezervat maxim 50% din capacitate în cazul companiilor proprietare, iar restul trebuie să fie pus la dispoziţia terţilor. De altfel, accesul terţilor la conductă şi separarea între producţie, furnizare şi transport a fost şi principala problemă în privinţa South Stream.

În decembrie, Rusia a anulat proiectul South Stream din cauza opoziţiei Uniunii Europene.

În locul acestuia, Gazprom plănuieşte realizarea unei conducte până în Turcia, ocolind Ucraina. De altfel, gigantul rus a avertizat deja Comisia Europeană că imediat ce Turk Stream va fi gata, compania va opri livrările prin Ucraina.

Recent, şi un schimb de active între Gazprom şi grupul german BASF a căzut. Wintershall - subisidiara BASF care se ocupă de gaze naturale, urma să cedeze ruşilor traderul de gaze Wingas, reţeaua de depozite subterane din Germania şi o serie de zăcăminte din Marea Nordului la schimb cu o serie de participaţii la zăcăminte de gaze naturale din Rusia.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/gazprom-gaze-naturale" target="_blank">View the story "gazprom gaze naturale" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite