Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Încă un stat european îşi repatriază rezerva de aur, într-o încercare de a scăpa de presiunea cursului valutar

27
21 Apr 2018 14:17:09
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Tot mai multe state europene îşi repatriază rezervele de aur, continuând trendul început în 2012. Băncile centrale au început repatrierea deja cu câţiva ani în urmă, adică înainte de a avea Brexit, Catalonia, Trump, AFD (partidul Alternativa pentru Germania) sau tensiunile crescute dintre Politburo la Bruxelles şi naţiunile din Europa de Est, spun specialiştii.

Ankara a decis să aducă înapoi tot aurul său stocat în Rezerva Federală a Statelor Unite, potrivit presei turce, citate de rt.com
 
În ultimii ani, Turcia a repatriat 220 de tone de aur din străinătate, iar 28,7 tone au fost aduse din SUA anul trecut.
 
Rezervele de aur ale Turciei sunt estimate la 564 de tone şi se ridică la aproximativ 20 de miliarde de dolari, a raportat ziarul turc Yeni Safak. 
 
Aceasta face ca Ankara să fie al 11-lea cel mai mare titular de aur, în spatele Olandei şi înaintea Indiei. Rapoartele vin într-un moment în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a adoptat o poziţie fermă împotriva monedei americane.
 
În această săptămână el a criticat creditele în dolari şi a spus că împrumuturile internaţionale ar trebui să fie acordate în aur. 
 
"De ce facem toate împrumuturile în dolari? Să folosim o altă monedă. Împrumuturile ar trebui să se facă pe bază de aur", a declarat Erdoğan într-un discurs la Congresul Global pentru Antreprenoriat din Istanbul.
 
"Cu dolarul lumea este întotdeauna sub presiunea cursului de schimb. Ar trebui să salvăm statele şi naţiunile de această presiune a cursului de schimb. Aurul nu a fost niciodată un instrument de asuprire în istorie ", a adăugat el.
 
În 11 aprilie, lira turcă a atins un nivel record faţă de dolar.
 
Valul a început în 2012, când Venezuela a anunţat că a repatriat 160 de tone de aur, în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari. Bundesbank din Germania a cerut apoi returnarea a 300 de tone, iar FED a spus că va dura şapte ani pentru a face acest lucru. Olanda a repatriat şi ea 122,5 tone de aur.
 
"Băncile centrale au început repatrierea deja cu câţiva ani în urmă, adică înainte de a avea Brexit, Catalonia, Trump, AFD sau tensiunile crescute dintre Politburo la Bruxelles şi naţiunile din Europa de Est", a declarat Claudio Grass de la Precious Metal Advisory Switzerland.
 
Potrivit lui, lumea ar trebui să fie mai puţin centralizată. "Dacă urmăm această tendinţă, ar trebui să fie evident că următorul pas ar trebui să fie o divizare şi mai mare în unităţi mai mici decât statele suverane. Cu o astfel de fragmentare geopolitică vine şi descentralizarea puterii", a spus Grass.
 
Ungaria şi-a repatriat rezerva de aur 
 
Banca Naţională a Ungariei a a finalizat repatrierea rezervei de aur a ţării de la Londra la Budapesta. BNR continuă însă să depoziteze mai mult de jumătate în afara ţării, deşi alte state, precum Olanda, Germania şi Austria şi-au diminuat depozitele din afara ţării pentru a spori încrederea financiară.
 
Conform agenţiei maghiare MTI, Ungaria şi-a repatriat înreaga rezervă de aur depozitată în afara ţării – aproximativ 3 tone în valoare de 130 de milioane de dolari. Banca Naţională a Ungariei susţine că păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria şi oferă ca exemplu decizii similare de repatriere luate de ţări precum Olanda, Germania şi Austria.
 
Unde este depozitat aurul României
 
România în schimb, continuă să păstreze mai mult de jumătate din rezerva de aur depozitată în străinătate, în principal la Londra.
 
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro. Totodată, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2018, au fost de 38,673 miliarde de euro, faţă de 37,095 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2018.
 
Banca centrală a Germaniei a anunţat, anul trecut, că a finalizat programul de a repatria o parte din rezerva de aur a ţării, în valoare de aproape 31 mld. de dolari, pe care o ţinea depozitată la New York şi Paris.
 
Rezerva de aur a Germaniei, evaluată la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca mărime, dupa cea a SUA.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Jean Maurer
21.04.2018, 14:56:18

Ce argumente mai "proaste" au tarile care isi repatriaza rezervele de aur, fata de argumentele mai "bune" ale lui Isarescu ! Dar Guvernul, Dragnea, Parlamentul si Johannis ce "zice ei" la chestia asta ? Dupa parerea mea, Isarescu serveste anumite interese externe ! Tinand cont si de faptul ca a pledat pentru oprirea exploatariilor aurifer din Romania (care unele sunt deja cesionate). Consider o evidenta tradare de tara, a tuturor celor care sustin acest demers. Ar trebui sa i se bata obrazul de rusine (se facea cu glontul, pe vremuri)

+5 (15 voturi)
Samadau Lica
21.04.2018, 17:18:59

Pai mata de ce crezi ca Isarescu e tinut in functie de atata amar de vreme?

+2 (8 voturi)
OmTacut
21.04.2018, 15:40:45

Unul din motivele pentru care a fost "instalata democratia" in Libia a fost faptul ca Gaddafi vroia ca platile pentru petrolul exportat sa fie facute in alta moneda decit dolarul american.

+8 (14 voturi)
Marcel Cristea
21.04.2018, 16:50:53

Let me get a reality check: When you got money in the bank, the bank's the custodian of your money not you, and if the bank default all you got is the state's guarantied depositor's insurance with is limited to a small amount, in US at $250,000.00. I'm sure that Romanians will like to bring the gold home and deposit it in Romanian if it was that simple, but it's a lot more complicated. For the sake of argument, let's assume that the schmendrick is truthful and that your gold reserve is not collateral or a guarantor for some bank loans but a 'honorable agreement between states'; who's decision is to bring it back, who's got the authority beside the schmuck, who else? When it come to money I'm skeptic and you should to, because this is all you got left from what your parents and grandparents shed blood, tears and sacrifices to gave it to you the rightful owners not some sleazeballs. .

-8 (10 voturi)
ovidiu preda
21.04.2018, 18:17:46

". Bundesbank din Germania a cerut apoi returnarea a 300 de tone, iar FED a spus că va dura şapte ani pentru a face acest lucru." ....serios?? cam tine cu dintii de aur oculta mondiala

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările