Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Şefa BCE: Criza energiei va dura şi după ce vom rezolva problemele de aprovizionare. Marile companii vor fi puternic afectate de scumpiri

2
27 Sep 2021 12:18:06
Autor: Afrodita Cicovschi
Christine Lagarde FOTO EPA-EFE
Christine Lagarde FOTO EPA-EFE

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat recent că actuala criză a energiei se poate prelungi şi după ce vor fi rezolvate problemele de aprovizionare generate de pandemie, până la reorientarea către alte surse de energie.

Potrivit şefei BCE, industriile mari consumatoare de energie sunt puternic lovite de creşterile de preţ.

„Lucrurile se vor aşeza odată cu identificarea de noi surse de energie“, a arătat aceasta, descriind actualul mediu economic drept „o perioadă de ajustare“. „Energia va fi probabil o problemă mai de durată pe fondul reorientării către alte surse de energie“, a spus Lagarde, într-un interviu postat pe site-ul BCE.

Potrivit preşedintelui Băncii, actuala perioadă este una „de ajustare“ în procesul de reorientare dinspre combustibilii fosili către regenerabile, proces care va genera presiuni inflaţioniste.
 
Inflaţia se va stabiliza însă anul viitor, susţine Lagarde, deşi ciza energiei se adânceşte, provocând probleme şi în alte industrii, cum ar fi cea a metalelor şi îngrăşămintelor şi determină noi măsuri din partea guvernelor pentru susţinerea consumatorilor.
 
Pe de altă parte, zona euro este afectată, ca multe alte regiuni ale lumii, de perturbarea lanţurilor de aprovizionare de către pandemie. Şi totuşi, creşterea dramatică a preţurilor energiei şi impactul acesteia asupra direcţiei inflaţiei ar putea constitui o problemă mult mai de durată pentru regiune, avertizează preşedinta BCE, Christine Lagarde.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Titus Livius Titus Livius
27.09.2021, 13:30:14

OK, dar de ce UE trebuie sa aiba legata de picior greutatea insuportabila a energiei scumpe, instabile si nepredictibile in timp ce China zburda, zboara, folosind cea mai ieftina, stabila si predictibila energie ? Adica competitivitatea locurilor de munca europene trebuie sacrificate, in beneficiul Chinei, pentru idealul indepartat al neutralitatii emisiilor de catre UE? In ce fel va contribui UE la salvarea planetei si galaxiei daca inputul energetic poluant si industriile energofage nu vor disparea ci vor fipur si simplu relocate in China ?? Ce inchide UE, deschide China ...........in acest sens...are Ursula destul sange in instalatie sa puna piciorul in prag si sa spuna..............noi vrem sa salvam planeta......nimic nu mai intra in UE, de la scobitoare pana la racheta, daca nu a folosit energie si industrie curata si regenerabila !!!! Daca totusi a folosit industrie poluanta atunci supr-supra-taxam asa cum facem cu prorpia noastra industrie !!! Are UE sange in instalatie sa isi asume si sa faca acest lucru ?? Daca nu, atunci Green deal este un atentat la adresa propriilor cetateni, unii deintre victime fiind angajatii de la Mintia si minerii care alimentau termocentrala.

+1 (1 vot)
Amdo Odma
27.09.2021, 14:39:58

Tampita de Leyen, in loc sa ceara ca mai intai sa se construiasca noi surse de energie, forteaza inchiderea celor existente. Si ne mai plangem de cresterea preturilor, cand suntem condusi ca oile.

Modifică Setările