Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Şefa FMI îndeamnă ţările lumii să reducă barierele comerciale pentru a lupta împotriva creşterii preţurilor

1
23 May 2022 22:32:42
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Arhiva Adevărul / Preşedinta Fondului Monetar Internaţional Kristalina Georgieva
Foto: Arhiva Adevărul / Preşedinta Fondului Monetar Internaţional Kristalina Georgieva

Fondul Monetar Internaţional a mai cerut, de asemenea, statelor lumii, să ajute ţările sărace să-şi uşureze povara datoriei.

Comunitatea internaţională trebuie să reducă barierele comerciale pentru a lupta împotriva inflaţiei. O astfel de recomandare este cuprinsă într-un articol comun publicat luni de directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, prim-adjunctul ei Gita Gopinat şi directorul FMI pentru strategie, politică şi analiză, Ceyla Pazarbasioglu. Ei au cerut „restabilirea încrederii într-un sistem global bazat pe reguli”.

"Putem începe acum prin scăderea barierelor comerciale pentru a depăşi penuria şi a reduce preţurile la alimente şi alte bunuri. Nu numai ţările, ci şi companiile trebuie să diversifice importurile pentru a asigura lanţurile de aprovizionare şi pentru a menţine beneficiile uriaşe ale integrării globale pentru afaceri", - notează autorii articolului.

Tensiunile legate de comerţ, standarde tehnologice şi securitate, spun ei, „au crescut de mulţi ani, subminând creşterea şi încrederea în sistemul economic global actual”. Potrivit FMI, „numai incertitudinea politicii comerciale a dus la o scădere de aproape 1% a PIB-ului global în 2019”. În acelaşi timp, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, „aproximativ 30 de ţări au restricţionat comerţul cu alimente, energie şi alte bunuri cheie”, se arată în articol.

FMI a cerut, de asemenea, ajutorarea ţărilor sărace prin reducerea datoriilor, modernizarea sistemului de transferuri internaţionale de bani prin crearea unei platforme globale cu comisioane mici şi combaterea crizei cauzate de schimbările climatice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Capsuna Ion
23.05.2022, 23:03:07

Mda, un fel de hai sa ne sacrific toti pt. prostia unora, mai precis a oligarhilor occidentali care au creeat acesta criza! Rusia a inceput un razboi militar, gasga globalista oligofrena a ineput acest razboi economic mondial!

+1 (1 vot)
Modifică Setările