Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Şefa FMI a spus că nu poate fi exclusă posibilitatea unei recesiuni globale

0
7 Jul 2022 00:47:02
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Kristalina Georgieva a menţionat că „va fi un an dificil în 2022, dar poate şi mai dificil va fi în anul următor, 2023”

Situaţia din economia globală este extrem de instabilă, iar recesiunea nu pot fi exclusă, a declarat miercuri într-un interviu acordat Reuters, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva.

„Suntem într-o situaţie extrem de instabilă”, a spus ea. Răspunzând unei întrebări despre o posibilă recesiune globală. Şeful fondului a subliniat: „Riscul a crescut, aşa că acest lucru nu poate fi exclus”.

„Va fi un 2022 greu, dar probabil un 2023 [an] şi mai greu”, a adăugat şefa instituţiei financiare. „Riscurile de recesiune au crescut pentru 2023”. O încetinire a creşterii economice ar putea fi „preţul inevitabil”, având în vedere necesitatea urgentă de a restabili stabilitatea preţurilor, a spus ea.

Potrivit Georgieva, situaţia din economia globală „s-a înrăutăţit semnificativ” faţă de aprilie, când a fost publicat raportul relevant al FMI. Şeful fondului a explicat că acest lucru se datorează inflaţiei globale, ratelor mai mari ale dobânzilor, încetinirii creşterii economice din China şi sancţiunilor legate de situaţia din Ucraina. Ea a spus că în următoarele săptămâni, Fondul, pentru a treia oară în acest an îşi va reduce prognoza pentru creşterea economică globală în 2022, care este în prezent la 3,6%. Economiştii FMI continuă să calculeze indicatorii economici. Datele actualizate sunt de aşteptat să fie publicate la sfârşitul lunii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările