Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Şefii companiilor din topul Fortune 500 sunt plătiţi de până la 5.000 de ori mai mult decât angajaţii lor

0
20 May 2018 11:56:58
Autor: News.ro

Directorii generali ai companiilor din topul Fortune 500 sunt plătiţi de până la 5.000 de ori mai mult decât angajaţii lor, potrivit unui raport realizat de biroul congresmanului democrat din Minnesota Keith Ellison, relatează MarketWatch.

Companiile americane listate la bursă au început să publice câştigurile directorilor de companii, comparativ cu restul angajaţilor, în conformitate cu o prevedere a legii Dodd-Frank referitoare la reforma de pe Wall Street şi protecţia consumatorilor, din 2010.

Ellison a cerut angajaţilor săi să analizeze datele primelor 225 de companii din Fortune 500 care au publicat date referitoare la câştigurile directorilor generali. Aceste companii au un număr cumulat de 14 milioane de  angajaţi şi generează venituri de cel puţin 6.300 de miliarde de dolari.

Două treimi din cele mai bogate 1% dintre familiile americane sunt ale unor directori de companii, potrivit raportului, în care se arată că:

Raportul dintre câştigurile directorilor generali ai companiilor din topul Fortune 500 şi cele ale angajaţilor lor variază de la 2 la 1 şi până la 5.000 la 1. Media acestui raport este de 339 la 1.

În cazul a 188 dintre cele 225 de companii analizate, o singură retribuţie a unui director general ar putea fi utilizată pentru plata a peste 100 de angajaţi.

Angajaţii cu salarii medii din toate cele 225 de companii cu excepţia a şase ar trebui să muncească 45 de ani pentru a obţine câştigul pe un an al directorului lor general.

Inegalitatea dintre venituri a crescut în Statele Unite în ultimii cinci ani, în pofida creşterii productivităţii.

”Veniturile majorităţii americanilor au stagnat în ultimele patru decenii. În schimb, această creştere a inegalităţii veniturilor a fost provocată aproape în totalitate de creşterea nivelului compensaţiilor pentru primii 1% cu veniturile cele mai mari”, au scris autorii raportului.

Compania cu cel mai mic raport între veniturile directorului general şi cele ale angajaţilor este Berkshire Hathaway, unde raportul este de 2 la 1. La polul opus se află producătorul de jucării Mattel, cu un raport de 4.987 la 1.

În raportul depus la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), Mattel arată că 78% dintre angajaţii săi, respectiv 27.500 de oameni, lucrează în afara Statelor Unite.

Compensaţiile totale medii pentru directorii generali din Fortune 500, care au fost în funcţie cel puţin doi ani, au fost de 11,5 milioane de dolari în 2016, mai mari cu 8,5% faţă de anul anterior, se arată într-un raport realizat de Associated Press şi firma de analiză a datelor Equilar, publicat în 2017. Excluzând inflaţia, retribuţiile directorilor generali au crescut cu 19,6%, susţinute de evoluţia pozitivă a pieţei de capital.

Începând din 1985, bonusurile plătite pe Wall Street au crecut cu 890%, de şapte ori mai mult faţă de salariile minime la nivel federal, potrivit datelor New York State Comptroller, analizate de Institutul pentru Studii Politice, un institut de cercetări de orientare de stânga din Washington, D.C., publicat în martie 2017.

Bonusurile medii de pe Wall Street au crescut anul trecut cu 1%, la 138,210 dolari, fiind de peste două ori mai mari comparativ cu venitul anual mediu al unei gospodării americane.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările