Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Şeful Băncii Mondiale a spus că o recesiune globală din cauza situaţiei din Ucraina este greu de evitat

0
26 May 2022 02:47:56
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Potrivit lui David Malpas, în general situaţia rămâne extrem de incertă, aşa că este dificil de făcut previziuni clare.

„Acest lucru (situaţia din Ucraina) este un factor negativ uriaş. Epicentrul acestui lucru este Ucraina însăşi, dar şi în Rusia, se pare, economia se va micşora cu 15% sau mai mult. Aceasta este o situaţie negativă pentru poporul rus şi mai ales negativă pentru poporul ucrainean, desigur. Dar în viitor se răspândeşte spre exterior”, a spus el, vorbind miercuri la un seminar organizat de Camera de Comerţ a SUA. „Deci, dacă ne uităm la PIB-ul global, este greu de văzut cum putem evita o recesiune chiar acum”, a spus Malpas.

Potrivit acestuia, în general, situaţia rămâne extrem de incertă, aşa că este greu de făcut previziuni clare. În acelaşi timp, există multe variabile care ar contribui la îmbunătăţirea situaţiei, inclusiv „creşterea ofertei de furnizori de energie” pe piaţă. „Evident, una dintre variabile ar fi încetarea războiului de către Rusia în Ucraina, ceea ce, desigur, ar fi un factor pozitiv, dar acum este greu de prevăzut sau de ştiut când se va întâmpla acest lucru”, a mai spus şeful BM. .

Pe 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară specială în Ucraina, ca răspuns la cererea de ajutor a liderilor republicilor Donbass. El a subliniat că planurile Moscovei nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, iar obiectivele sunt demilitarizarea şi denazificarea ţării. Statele Unite şi aliaţii săi au răspuns prin impunerea de sancţiuni pe scară largă împotriva Federaţiei Ruse şi au intensificat livrările de arme către Kiev.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările