Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Ţara ai cărei cetăţeni nu-şi mai permit nici măcar o pâine. „Foametea ar putea declanşa un nou flux migrator spre Europa”

20
22 May 2020 08:32:13
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O criză alimentară majoră s-a abătut deja asupra uneia dintre ţările considerate grânar al regiunii, ironia făcând ca acum cetăţenii să nu-şi mai permită nici măcar o pâine, după ce au renunţat la carne, fructe şi legume.

Libanul riscă o criză alimentară majoră şi s-ar putea ca în curând multor cetăţeni să le fie greu să-şi cumpere chiar şi pâine din cauza crizei financiare acute, ca urmare a epidemiei de COVID-19, a avertizat joi premierul libanez, Hassan Diab
 
Într-un editorial în Washington Post, Hassan Diab a atras atenţia cu privire la o urgenţă globală de securitate alimentară declanşată de pandemie, potrivit Agerpres.
 
El s-a pronunţat împotriva restricţionării exporturilor alimentare şi a solicitat SUA şi Uniunii Europene să înfiinţeze un fond de urgenţă pentru a ajuta Orientul Mijlociu să evite o criză severă.
 
În caz contrar, “foametea ar putea declanşa un nou flux migrator spre Europa şi ar putea destabiliza şi mai mult regiunea”, avertizează şeful guvernului libanez.
 
Libanul era într-o criză profundă înainte de COVID-19. Moneda locală a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa din octombrie, în contextul unei penurii de lichidităţi valutare. Inflaţia şi şomajul cresc vertiginos.Libanul a intrat în faliment de stat din martie.
 
Preţurile la produsele din import au crescut mai mult decât dublu de la începutul anului, indică Diab. Mai mult de jumătate din alimentele din Liban provin din import.
 
“Cândva grânar al regiunii din estul Mediteranei, Libanul se confruntă în prezent cu o dramatică provocare care părea de neimaginat acum un deceniu: riscul unei crize alimentare majore”, avertizează premierul.
 
″În urmă cu câteva săptămâni, Libanul a cunoscut primele ‘proteste împotriva foametei’. Mulţi libanezi au încetat să mai cumpere carne, fructe şi legume, iar în curând s-ar putea să nu-şi permită nici măcar pâine”, scrie el.
 
Diab, care şi-a preluat funcţia anul acesta cu sprijinul Hezbollah, grupare şiită susţinută de Iran şi de aliaţii săi, a criticat decenii de gestionare politică defectuoasă şi corupţia pentru lipsa investiţiilor în agricultură.
 
COVID-19 şi măsurile restrictive de izolare au “agravat dramatic criza economică şi au perturbat profund lanţurile de aprovizionare cu alimente”.
 
Optzeci la sută din grâul utilizat de Liban provenea din Ucraina şi Rusia, dar Rusia şi-a suspendat exporturile de grâu luna trecută, iar Ucraina intenţionează să facă la fel, a declarat el.
 
Efectele tragice ale pandemiei
 
 
 
“Sărăcia extremă” provocată de pandemia de coronavirus ameninţă până la 60 de milioane de oameni, avertizează Banca Mondială.
 
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a transmis că în baza estimărilor instituţiei pe care o conduce, economia globală să scadă cu 5% în acest an.
 
„Milioane de mijloace de trai au fost distruse, iar sistemele de asistenţă medicală sunt sub tensiune la nivel mondial. Estimarea noastră este că până la 60 de milioane de persoane vor fi împinse în sărăcie extremă”, a declarat Malpass.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

aşa şi aşa
22.05.2020, 09:22:18

Titlu alarmist, şi ilogic pe deasupra... Păi dacă "flămîndul" nu-şi permite să cumpere o pîine (ceea ce e exagerat), cum ajunge în Europa?... Pe ce bani, cu ce energie, dacă are burta goală?... Să fim serioşi... Întoarceţi-vă la jurnalism, nu can-can...

+9 (17 voturi)
Lucifer
22.05.2020, 11:21:01

Libanul era un fel de Elveţie a Orientului Mijlociu, o ţară modernă şi bine dezvoltată, alături de Siria. Numai că agresiunea ţărilor vecine, în special Iranul, dar şi politica internă la "două capete" a făcut ca această ţară să fie azi un stat eşuat. Idem Siria şi Irakul.

+3 (13 voturi)
Musceleanu
22.05.2020, 12:10:11

Dureros si strigator la cer dar... cine e de vina ????? Greseala lor personala , stau de luni de zile si filfiie steagul toata ziua pe strazi si nimeni nu se duce la lucru ..((( Piinea si orezul vine din munca si nu dela ... Putin 😍 O tara mica cu un amestec de culturi unde se asteapta la Calul Alb al ONU ...... Sa invatam ceva deoarece ne putem molipsi si noi ...

+8 (10 voturi)
G M
22.05.2020, 13:51:34

Dacă nu-și poate permite o pâine cum ar putea da mii sau zeci de mii de euro ca să ajungă în Europa ? Așa i-au mai fraierit pe unii și ceilalți din valul anterior de refugiați.

+2 (2 voturi)
Roy Peters
22.05.2020, 15:04:34

Inca o tara cazuta in siajul efectelor dezastruoase ale Primaverii Arabe, decizie iresponsabila care distruge lent, dar sigur, fragilul echilibru al Orientului Mijlociu, la care se adauga nefericitele consecinte ale crizei COVID 19. Extrem de regretabil!

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările